A borneói törpeelefántok

Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó Földünk harmadik legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. szigete, nagysága 743 330 km². Területén három ország, Indonézia, MalajziaBatu barlangok - monumentális hindu szentély Malajziában. , valamint BruneiAhol nincsenek adók - A Brunei Szultanátus Borneó szigetén. osztozik. A szigetEgy teljes szigetet evakuálnak Vanuatun egy kitörni készülő vulkán miatt. lakossága 2000-ben körülbelül 16 millió volt. Borneó területén található az ázsiai térség egyik legkiterjedtebb, legegybefüggőbb trópusi esőerdeje, melynek mérete azonban a maláj ipar, valamint más, multinacionális cégek faigénye miatt folyamatosan csökken. A még meglevő esőerdőA csodálatos Trou de Fer szurdok a távoli La Reunion szigetén. k jelentik több endemikus, ritkaEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. faj, mint például a borneóDrasztikusan csökken az orangutánok száma az olajpálma-ültetvényeknél megmaradt erdőfoltokban. i törpeelefántVeszélyeztetett borneói törpeelefántokat öltek meg Malajziában. egyetlen természetes élőhelyét.

Borneói törpeelefántok

A borneói törpeelefánt"Kardfogú" törpeelefántot találtak Malajziában. (Elephas maximus borneensis) az ázsiai elefántDrámai mértékben csökkent az erdei elefántok száma. (Elephas maximus) egyik alfaja. A borneói törpeelefántTörpeelefántok pusztultak el Borneón. az erdei elefántnál is kisebb termetű, alig 2-2,5 méterre nő meg felnőtt korára. Könnyen meg lehet különböztetni az ázsiai rokonáElképesztő természet: a Luzon-sziget szigetének szigete. l: a füle nagyobb, a farka hosszabb, a feje gömbölyűbb, pofája a kölyökelefántokéra hasonlít és nem olyan agresszív.

Borneói törpeelefántok

A legújabb kutatások szerint a borneói törpeelefánt a már kihaltIsmeretlen óriáspapagáj fosszíliáit találták meg Új-Zélandon. jávai törpeelefántnak a leszármazottja. A tanulmány szerint a 18. században JávaBledug Kuwu - Iszapvulkán Jáva szigetén. szultánja néhány elefántot küldött a Fülöp-szigeteki Sulu szultánjának ajándékba. Sulu szultánja valamikor hajóZanzibár elbűvölő szigetvilága. val átszállíttatta az állatokat Borneóra, és ismeretlen okból sorsukra hagyta őket. „Számos történelmi feljegyzés tanúskodik arról, hogy az ázsiai uralkodók elefántokat küldtek hajóval különféle helyekre ajándékba, ezzel is próbálták megnyerni egymás jóindulatát” – mondta Junaidi Payne, a WWF munkatársa, a tanulmány társszerzője. A Borneón ragadtak állatok háborítatlanul fenn tudtak maradni a szigeten. A jávai törpeelefánt a 18. század végén kihalt, de az a néhány egyed, amelyet Borneóra vittek, megmaradt és elszaporodott.

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok

A borneói törpeelefánt napjainkban a végveszélyben lévő fajok közé tartozik, ám az elmúlt években állományuk stabilizálódott. Mindez azoknak a környezetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhető, amelyek a törpeelefántok természetes élőhelyeit igyekeznek megvédeni attól, hogy az ültetvényes gazdálkodás, vagy a különböző fejlesztési beruházások áldozataivá váljanak. A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint mintegy 1500 példány élhet még vadon Borneó szigetTenerife - az örök tavasz szigete. én, többségük a malajziai Sabah államban.

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok

Borneói törpeelefántok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!