2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon

Egy 2,7 millió éves jégmagot hoztak a felszínre az AntarktiszHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. egy pontján a Princetoni Egyetem, a Scripps Oceanográfiai Intézet, a Maine-i Egyetem és az Oregoni Állami Egyetem kutatói, akik a párizsi Goldschmidt konferencián ismertették az eredményeiket.

Forrás: Wikipedia/Joe Mastroianni, National Science Foundation

Egészen a közelmúltig a tudósok úgy vélték, hogy a sarkvidékekről származó jégmagok életkorának felső határa nagyjából 800 ezer év, mivel a FöldA Csuri üstökös segített megfejteni a földi légkör egy titkát. belsejének hője alulról megolvasztja a jégdzsungeleket – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Forrás: Wikimedia Commons/Anne Dirkse (www.annedirkse.com)

Néhány évvel ezelőtt azonban a Princetoni Egyetem szakemberei felfedezték, hogy az úgynevezett kék jégTízszer gyorsabban olvad az antarktiszi jég. sokkal idősebb mintákat is magában rejthet. A kék jég akkor keletkezik, amikor a gleccserekre lehulló hó összefagy és a levegő kiszorul belőle. Ennek a jégtípusnak további jellegzetessége, hogy az alul lévő jég idővel felfelé nyomódik, és ezáltal nem olvad el. A kutatók ilyen jégmagminták után kutatva végeztek fúrásokat a McMurdo-kutatóállomás szomszédságában lévő Allan Hillsnél.

Forrás:  NASA Earth Observatory,Jesse Allen, Robert Simmon/USGS Earth Explorer/Michael Studinger/Adam Voiland
Forrás: NASA Earth Observatory,Jesse Allen, Robert Simmon/USGS Earth Explorer/Michael Studinger/Adam Voiland

A gleccserekből nyert jégmagok hátránya, hogy sokkal nehezebb meghatározni a korukat, mint az egyéb területekről származó mintáknak, amelyek koráról a rétegeik árulkodnak. A szakemberek rájöttek, hogy a most felszínre hozott ősi jégminta korát a benne lévő kálium- és argonmaradványok után kutatva lehet meghatározni, amely ugyan nem annyira pontos, mint a rétegek számolása, de a kutatók úgy vélik, hogy plusz/mínusz 100 ezer év pontossággal működik. A kutatók első ízben 128 méteres mélységig fúrtak le, legutóbb pedig már elérték a 205 métert, ahonnan a korábbinál csaknem kétszer öregebb mintát hoztak a felszínre.

Forrás: Yuzhen Yan/Department of Geosciences/princeton.edu

A jégmagokban csapdába esett levegőbuborékok összetétele, különösen az oxigénBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. - és hidrogénizotópok aránya segít a kutatóknak a minta keletkezésekor uralkodó klíma meghatározásában. A 2,7 millió éves mintában található levegőbuborékok a jégkorszakokat megelőző éghajlati viszonyokról árulkodnak. A szakemberek mostanra megállapították, hogy a légköri szén-dioxidAz óceánok nyelik el a légkörbe kerülő szén-dioxid csaknem egyharmadát. -koncentráció az érintett időszakban nagyjából 300 ppm (milliomod térfogatrész) körül mozgott, ami jóval kevesebb a jelenlegi 400 ppm-nél. A kutatók szerint azonban a friss jégmaggal kapcsolatban az az igazán izgalmas, hogy még régebbi, akár 5 millió éves minták felfedezésA tudományos elméleteknek ellentmondó jelenséget észlelt a Hubble egy fekete lyuk körül. ének lehetőségével kecsegtet.

phys.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!