27 méteres cunami nyomait találták meg a Nagy-korallzátonynál

Valószínűleg óriási szökőárMegdöbbentő légi felvétel készült a cunamit okozó indonéziai vulkánkitörésről. csapott át Ausztrálián 300 ezer éve egy a Nagy-korallzátonynál kialakult hatalmasTúlméretezett kutyák. vízalatti földcsuszamlásHidak dőlnek össze a heves esőzések miatt Kínában. miatt – állapították meg ausztrál kutatók. A Queensland állami James CookElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. EgyetemPuskázás elleni módszerek a thaiföldi egyetemeken. szakértőinek közlése szerint valószínűleg egy földrengés miatt keletkezett AusztráliaMegmenekült a vágóhídtól Ausztrália legnagyobb szarvasmarhája. kontinentális talapzatán (self) törésTovábbhasadt a törésvonal az Antarktiszon - már a nyáron leszakadhat a hatalmas jéghegy. . Ez cunamiMegdöbbentő légi felvétel készült a cunamit okozó indonéziai vulkánkitörésről. t idézett elő, ami 27 méteres hullámmal csapott le a keleti partra. A természeti katasztrófára utaló jeleket a Nagy-korallzátonyCápavadászati jog vásárlásával védi a Nagy-korallzátonyt a WWF. háromdimenziós térképének elkészítésekor fedezték fel.

korallzatony-3Forrás: James Cook University

A kontinentális talapzatról a parttól 75 kilométerre leszakadt egy hatalmas, 20 kilométer hosszú és nyolc kilométer mély darab. 32 köbkilométerével a csúszásnak indult földmassza az Ulurunál harmincszor nagyobb volt – fejtette ki Robin Beaman, a James Cook Egyetem kutatója, utalva az ausztrál sivatagElkészítették a Naprendszer méretarányos mását a nevadai sivatagban. világhírű, Ayers Rock néven is ismert monolitsziklájára.

korallzatony-2Forrás: James Cook University

A tudósok, akik eredményeiket a Marine Geology című szaklapban mutatták be, a katasztrófaElszabadultak a vadállatok a grúz fővárosban. időbeli meghatározásához 1,17 kilométeres mélységben lévő fosszilis hidegvízi korallokat vizsgáltak. A legrégebbi ilyen korallokSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. 302 ezer évesek voltak. A cunaminak a szakértők szerint nem voltak drámai következményei: a Nagy-korallzátonyCápavadászati jog vásárlásával védi a Nagy-korallzátonyt a WWF. már akkor is “óriás hullámtörőként” viselkedett, remek védelmet nyújtott a szökőár ellen. A földcsuszamlás miatt keletkező cunamik hatása egyébként is korlátozott helyileg, a hullámok is hamar elcsitulnak.

barrier-reefForrás: Wikipedia/NASA

A Nagy-korallzátony a FöldElveszett bolygóról származhat a Földre hullott, gyémántokat rejtő meteorit. legnagyobbMegmenekült a vágóhídtól Ausztrália legnagyobb szarvasmarhája. korallzátonya és a turisták kiemelt úticélja. Több mint 2300 kilométer hosszan húzódik Ausztrália keleti partjánál, számtalan állat- és növényfaj otthona. Léte azonban a környezetszennyezésNorilszk - a világ egyik legélhetetlenebb városa. és a klímaváltozásKezdenek összemenni a rénszarvasok. miatt erősen veszélyeztetett.

korallzatonyForrás: Wikipedia/Nize 

A Nagy-korallzátony egy teknős szemével:

BBC, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!