2015 legfurább gyereknevei

Régen ugyan divat volt, ma már kevésbé divat úgy hívni a gyermeket, mint a szülőjét, most sokkal inkább számít a hangzás, a becézhetőség, illetve az egyediség az utónévválasztáskor. Bár ma is vannak felkapott keresztnevek – mint a Zalán, a Hanna vagy a Csenge -, mivel a szülők számára egyre fontosabb, hogy gyermekük különleges nevet kapjon, százával érkeznek a névadási kérelmek a Magyar Tudományos Akadémiához, ahol gyümölcsök, fogalmak, jelzők és helységnevek is helyet kapnak évről évre az utónévkönyvben.

babak

A legfurcsább új keresztnevek

2015-ben az újszülötteket már egészen váratlan nevekkel keresztelhetik meg. 2014-ben újonnan befogadott, ám kicsit furcsának nevezhető nevek: Fehér, Színes, Balzsam, Sudár, Remény, Béke, Áldás, Ozora, Móka, Dió, Fahéj, Gesztenye, Szeder, Ében, Hárs és Március – de vannak még ezeken kívül is meglepő hangzásúak, mint a Küne, az Ata, a Sáfély, a Létó vagy a Zejnep.

babak2

A régebbi időkben, 1945-49 közt felkapott név volt például a Mária, az Erzsébet, az Anna, az Ilona, a Teréz, illetve férfinevek közül a László, az István, a György, a Ferenc vagy a Péter. A hatvanas években is népszerűek voltak a korábban is gyakran adott nevek, de lassanként új nevek kaptak helyet a gyakori utónevek közt, úgy mint az Erika, az Andrea, a Zsolt vagy az Attila. A ’70-es ‘ 80-as évek két legfelkapottabb neve az Andrea és a Zsolt nevek voltak, ám ebben az időszakban rohamosan megindult az új keresztnevek anyakönyveztetési kérelmezése, a ’80-as évekre már évi 120-130 is érkezett az MTA-hoz, és ez a folyamat máig nem állt meg, sőt, egyre különösebb kérésekkel fordulnak a Nyelvtudományi Intézethez.

A jelenleg adható utónevek teljes listája itt található:

férfinevek
női nevek

Forrás:Femina

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!