140 medve és 97 farkas kilövésére adtak engedélyt Romániában

A román környezetvédelmi tárca vezetője 140 medveMedvecsalád szegődött egy túrázó mellé Alaszkában. és 97 farkasEgyetlen farkaspopulációra vezethetőek vissza a mai kutyafajták. kilövéséről vagy áthelyezéséről adott ki miniszteri rendeletet, amelyet élesen bíráltak az állatvédők.

Forrás: flickr/Georg Scholz

A hivatalos közlöny hétfői számában megjelent jogszabály szerint azokban az esetekben tekintenek el a – medvét és farkast szigorúan védett fajként oltalmazó – törvények előírásaitól, amikor nem lehet más “elfogadható” módon megakadályozni, hogy a nagyragadozók jelentős károkat okozzanak, vagy az emberek biztonságátÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. veszélyeztessék. A kilövési tilalmat eseti alapon oldják fel az országos környezetvédelmi hatóságok, a megyei környezetvédelmi szervek által láttamozott részletes dokumentáció alapján, de csak akkor, ha azzal nem veszélyeztetik a faj fennmaradását természetes környezetében.

Forrás: flickr/MrT HK/Wikimedia Commons 
Forrás: Wikimedia Commons/Rami radwan 

A román kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter ellen bűnvádi feljelentést tett a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) az Állat- és Környezetvédők Szövetsége (FPAM), amely szerint a tárcavezető visszaélt hatalmával, és megsértette az állatok jogosulatlan megölését tiltó törvényt. A civilek szerint a környezetvédelmi tárcának védenie, nem pedig gyilkolnia kellene az állatokat, és amíg a nagyvadak nem kapnak azonosító chipet, senki sem állíthatja azt, hogy hiteles adatokkal rendelkezik a védett fajok valós létszámáról.

Forrás: Isster17/Wikimedia Commons 

A miniszteri rendeletből nem derül ki, hogy milyen időtartamra vonatkozik, azt csak a miniszter korábbi nyilatkozatából lehet feltételezni, hogy a megszabott “beavatkozási keret” az idei évből hátralévő három Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napra szól. Korábban a bukaresti szaktárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. A medvetámadások azóta szaporodtak meg, hogy a korábbi szakértői kormány környezetvédelmi minisztere tavaly nem írta alá a nagyragadozók vadászatA trófeavadászat a "jó gének" kiiktatásával a fajok kihalásához vezethet. áról kidolgozott rendelettervezetet, miután a vezető kereskedelmi televízió a kilövési kvóták meghatározása körüli állíKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. lagos visszaélésekről sugárzott riportot.

Forrás: Wikimedia Commons/Francis C. Franklin 

Július elején székelyföldi gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők tüntettek a bukaresti környezetvédelmi minisztérium épülete előtt, hogy a hatóságok sürgős közbelépését követeljék a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezése érdekében.

Sárkány Árpád vadgazdálkodási szakember, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik pódiumbeszélgetésén elmondta, hogy Európában – OroszországVirtuális könyvespolcok jelennek meg Moszkva metróállomásain. európai részét leszámítva – körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él. A romániai medveállomány 78 százaléka pedig HargitaEzer tölgycsemetét ültettek felajánlások útján Székelyderzsen a kivágott erdőségek pótlására. , Kovászna, Maros és Brassó megyében található.

Forrás: Wikimedia Commons/Tiia Monto

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!