Zöld jelzést kapott a háromszülős mesterséges megtermékenyítés Nagy-Britanniában

Zöld jelzést adott a független tudományos bizottság a háromszülős mesterséges megtermékenyítéses eljárásnak Nagy-Britanniában szerdán. A súlyos, örökletes betegségek továbbadásának megelőzésére kifejlesztett módszert elsőként a világon ebben az országban engedélyezhetik, ha a bioetikai kérdésekért felelős szervezet is jóváhagyását adja.

A független tudományos bizottság, amelynek feladata az úgynevezett mitokondriális génterápia biztonságának vizsgálata volt, arra hívta fel a figyelmet, hogy a terápiát “óvatosan kell alkalmazni” bizonyos örökletes betegségek továbbadásának megakadályozására. A brit parlament februárban engedélyezte a háromszülős embrió létrehozásának lehetőségét lombikbébiprogramokban.

haromszulos-babak-2Fotó: pixabay.com/WerbeFabrik

Nagy-Britanniában évente körülbelül 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. Az eljárás, amelyet a Wellcome Trust newcastle-i mitokondriális kutatóközpontjában fejlesztettek ki, ezt fogja megelőzni. A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.

A háromszülős eljárásban, amikor az anya DNS-ében mitokondriális hiba van, egy másik, egészséges mitokondriummal rendelkező nő petesejtjét is felhasználják. Utóbbi petesejtnek eltávolítják a sejtmagját, vele a donor nő genetikai állományának túlnyomó részét, tőle csak a mitokondriális DNS származik. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik a megtermékenyített embriót. A születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

3-szulos-megtermekenyitesA független tudományos bizottság jelentésének szerdai közzététele után már csak a szigetország Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóságának engedélye hiányzik, a testület december 15-én ül össze. A kezelést először jövő márciusban vagy áprilisban alkalmazhatják a newcastle-i kutatóközpontban.

A világon idén született először gyerek háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel, a kisfiú genetikai állományának nagy része szüleitől, a mitokondriális DNS pedig donortól származik, így a gyermeknek két biológiai anyja és egy biológiai apja van. Amerikai orvosok egy jordániai családon segítettek a módszerrel, az anya a Leigh-szindróma nevű mitokondriális betegséget örökítette volna gyermekére. A család Mexikóba utazott a megtermékenyítés végrehajtására, ahol nem tiltják a törvények a módszer alkalmazását.

haromszulos-babakIdén született először gyerek háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!