“Vulkáni köddel” borította be a távoli Marshall-szigeteket a hawaiin tomboló tűzhányó

A hawaii Nagy Szigeten tomboló Kilauea vulkán hamuját a távoli Mikronéziára sodorta a szél: a Hawaiitól mintegy 3700 kilométernyire fekvő Marshall-szigeteket “vulkáni köd” borítja. A május eleje óta tomboló tűzhányó hamuja vasárnap érte el a szigeteket.

Marshall-szigetek, Majuro (Forrás: Wikipedia/OTRS/Jamison Logan)

Az amerikai országos meteorológiai központ guami részlege vasárnap este közleményt adott ki, amelyben arra intette a helybélieket, hogy maradjanak otthon, a terjengő “vulkáni köd” ugyanis – amellett, hogy jelentős mértékben rontja a látási viszonyokat – légzőszervi megbetegedéseket okozhat. A meteorológiai szolgálat értesítette a légitársaságokat és a hajózási vállalatokat is a vulkáni hamu megjelenéséről.

Forrás: Stefan Lins/flickr

A Kilauea május 3-án tört ki, és a vulkáni tevékenység azóta folyamatosan erősödik, s amióta a tűzhányó ismét aktív, 2250 kisebb vagy nagyobb földmozgást mértek a Nagy Szigeten és környékén. A tudósok szerint ez a lankadatlan vulkáni tevékenység előjele lehet egy óriási – utoljára 1920-ban megtapasztalt – kitörésnek, s nyomában földrengésnek is. A vulkán 35 éve folyamatosan aktív. Ez idő alatt a belőle kiömlő láva 125 négyzetkilométernyi területet borított be az USGS szerint. A kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg.

Forrás: USGS
Forrás: USGS

Május 3-a óta kétezer embernek kellett elhagynia otthonát. A szigeten két új menekültközpontot nyitottak a kilakoltatottak számára. A vulkán lávafolyama a múlt héten elérte a Csendes-óceánt, szakemberek veszélyes sósav kialakulására figyelmeztetnek. A HVO szakemberei szerint a magma és a víz találkozásakor sósav keletkezik, és károsíthatja a tüdőt, a szemet, valamint bőrirritációt okozhat. Ezért arra figyelmeztettek, hogy aki a kötelezően elrendelt kiürítés ellenére is a környékre merészkedne, annak komoly egészségügyi kockázatokkal kell számolnia.

Forrás: USGS

A hawaii parti őrség biztonsági zónát húzott a lávafolyam és az óceán találkozási pontja köré. Az intézkedés értelmében a láva óceánba ömlésének helyszínét 300 méteren belül nem szabad megközelíteni. A parti őrség leszögezte: aki ezen a körön belülre merészkedik, nem csupán súlyos sérüléseket szerezhet, hanem vakmerősége halállal is járhat. A Kilauea tűzhányó aktivitása nem csökken, és a Hawaii Vulkáni Obszervatórium (HVO) szakemberei szerint egyre nagyobb mértékben lövell ki kén-dioxidot. A láva elpusztította és leégette az útjába kerülő házakat és növényzetet, és miután elérte és használhatatlanná tette az egyik fontos országutat.

Forrás: USGS
Forrás: USGS
Forrás: USGS


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!