Világrekorder növények

Raflézia

A Rafflesia vagy raflézia élősködő életmódot él, vagyis más növényekre tapad, és azokból veszi fel a tápanyagot. Parazita növény, más növényeken, jellemzően fákon élősködik. Nincs szára, sem levele, sem gyökere. Miután az óriás bűzvirág bimbója áttöri a gazdanövény kérgét, úgy 10 hónapra van szüksége, hogy káposztafej nagyságúra fejlődjön. Néhány óra alatt a húsos szirmok kinyílnak, és a virág már teljes pompájában ragyog. A kehely aljában számos tüskeszerű nyúlvány meredezik. Virágát csak néhány napig lehet látni. A növényvilágban a legnagyobb méretű virággal rendelkezik, átmérője körülbelül egy méter, tömege a 15 kg-ot is elérheti. A Rafllesia virágának megporzását rovarok végzik (jellemzően legyek), mivel a rothadó húséhoz hasonló kellemetlen szagot áraszt. A virág ötszirmú,vöröses barnás halvány foltokkal tarkított szirma van. A szirmok egy hatalmas kehelybe futnak össze,melybe akár 6 liter víz is belefér. Az elpusztult virág nyálkás fekete foltot hagy maga után. Rendkívül ritka növény és veszélyeztetett faj. Sok bimbót nyílás előtt leszednek a népi gyógyászathoz vagy különleges csemegét készítenek belőle.

Raflézia

Raflézia

Raflézia

Victoria amazonica, az úszó tutaj

Viktória királynő tiszteletére nevezték el a következő rekordert. Ez a növény nem annyira virágáról, hanem hatalmas leveléről ismert. A Dél-Amerikából származó óriás tündérrózsa 2-3 méter átmérőjű levele olyan szilárd, hogy egy 60-70 kilogramm súlyú embert is képes gond nélkül megtartani a vízen. Akár egy úszó tutaj, olyanok az óriás levelek. A látványos növény iránt igen nagy az érdeklődés, így több növényházban is megtalálható, ahol van elég hely a növény számára. Különleges látvány a virágzás is, amely mindössze két napig tart. A virág éjszaka nyílik ki, első éjjel fehér színű, második éjjel rózsaszínből válik mélyvörössé. Csodálatos látvány! A virág mindössze 30 centiméteres, illata leginkább az érett ananászra emlékeztet.

Victoria amazonica, az úszó tutaj

Victoria amazonica, az úszó tutaj

Victoria amazonica, az úszó tutaj

Victoria amazonica, az úszó tutaj

Titánbuzogány, vagyis az Amorphophallus titanum

Legfeljebb 24 óráig virágzik. Eredetileg a szumátrai esőerdőkben honos. A világ legnagyobb virága, és a legbüdösebb. A látványos, megdöbbentő méretekkel rendelkező növény virágánál csak annak bűze nagyobb. Virágja két méter széles és három méter magas, igazi rekord a botanika világában. A szabálytalan időközönként nyíló óriásvirág átható, rothadó bűzt áraszt, ezzel vonzza magához a beporzást végző legyeket.  Másrészről a borzalmas szaggal távol tart minden egyéb, esetlegesen ártó szándékkal közelítő élőlényt. A titánbuzogány levél nélküli állapotában virágzik: miután a virág föld alatti gumójából kibomlik, egyetlen levelet növeszt. A gumó súlya az évek során elérheti a száz kilogrammot is. A levél magassága elérheti a hat métert, s a növény korától és a gondozástól függően fokozatosan zöld színűvé változik. A virágzás akkor következik be, amikor a gumó elég tápanyagot halmozott fel a folyamathoz. Termése piros színű bogyó.

Titánbuzogány, Amorphophallus titanum

Titánbuzogány, Amorphophallus titanum

Titánbuzogány, Amorphophallus titanum

A legfürgébbek

A leggyorsabban növő fa a Malajziában élő Albizzia falcata, ami a nálunk is ültetett selyemakác rokona. Egy év alatt 10,74 métert nõ, azaz átlagosan 2,4 centimétert naponta. Lágyszárúak közül a kínai óriás bambusznád (Bambusa oldhamii) a csúcstartó, egy nap alatt akár 1,21 métert is nő. A száguldás szerelmeseinek a kedvéért, ez átszámítva: 0,00003 km/h. Ezzel a sebességgel 2 hónap alatt eléri a legnagyobb magasságát, ami 18,3 méter. A mondás szerint majdhogynem szemmel látható a növekedése.

Albizzia falcata

Kínai óriás bambusznád

A leglassabbak

Havasi bromélia: Származási helye az Andok, Bolívia. Óriás növény és egyben a leglassabban virágzó növény is. A virág szára 9-10 méter magas. A virága 3 méter magas. Az első virágzás 150 év után következhet be, s ezt követően maga a növény el is pusztul. A Tengeri kókusz vagy Coco de Mer a Seychelle-szigeteken honos pálmafaj, termése akár 10 évig is fejlődhet, tömege 20 kilósra gyarapodik ez idő alatt. Ez a növényvilág legnagyobb termése. A gyümölcs héja 10 cm vastag és rendkívül rosszízű.

Havasi bromélia

Tengeri kókusz, Coco de mer

A legdrágább

Néhány növényből az ember segítségével lett rekorder. Ilyen a legdrágább kávé, az indonéziai Kopi Luwak, aminek borsos árát a ritkasága, és a nehézkes feldolgozási folyamata indokolja. A kávészemeket egy ott élő, pálmasodró nevű állat előbb megeszi, majd megemészti. A közönséges (avagy maláji) pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) a cibetmacskafélék családjába, a pálmasodróformák alcsaládjába tartozó ragadozó emlős. Magányosan élő, éjjel aktív állat. Jóformán egész Dél- és Délkelet-Ázsiában előfordul, Észak-Indiától és Srí Lankától, Dél-Kínán, Hajnan szigetén és a Hátsó-indiai félszigeten át egészen a Szunda-szigetekig (Szumátra, Jáva, Borneó) valamint Palawan szigetéig, mely a Fülöp-szigetek tagja. Miután a pálmasodró megemészti a kávészemeket az ürülékéből kiválogatják a magokat és ezeket dolgozzák fel. A pálmasodró nyersen fogyasztja el a kávébabot, amikor az még vörös színű. Csak a puha héját emészti meg; a többi áthalad bélrendszerén, majd az állat kiüríti. A különleges kávészemeket kereső dolgozók kézzel válogatják ki az aranyat érő végterméket az ürülékből (amit előbb persze meg is kell találni). A Kopi Luwak rajongói szerint ez a gusztustalan, ám annál természetesebb gyártási folyamat adja a kávé különleges zamatát. Egy kilogramm ebből az indonéz csodából 1320 dollárba kerül, és ahol lefőzve kaphatunk ilyen különlegességet, ott egy csésze Kopi Luwak ára minimum 50 dollár.

Kopi Luwak

Kopi Luwak

Pálmasodró

Pálmasodró


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!