Varázslatos látványtól foszt meg bennünket a fényszennyezés – lenyűgöző time-lapse videó

Rengetegen élnek a világon fényszennyezett környezetben, ami csodálatos látványtól fosztja meg a városok lakóit. Egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya szerint egyre kevesebb ember láthatja tisztán a csillagos eget az utcák, épületek és emlékművek éjszakai kivilágítása miatt. A világ lakosságának több mint 80 százaléka, Észak-Amerika és Európa népességének 99 százaléka él többé-kevésbé fényszennyezett ég alatt. A Föld lakosainak több mint egyharmada nem látja a Tejutat a lakóhelyéről, Európában az arányuk 60 százalék.

fenyszennyezes-2

A leginkább fényszennyezett ország a délkelet-ázsiai Szingapúr, ahol a népesség totális fényszennyezettségben él, és egyáltalán nem látja a csillagos eget. Őt követi Kuvait és Katar, amelyek alig maradnak el Szingapúrtól a fényszennyezettség tekintetében. A legkevésbé fényszennyezett ország az afrikai Csád, a Közép-Afrikai Köztársaság és Madagaszkár. A mesterséges fényár nemcsak az éjszakai életet élő állatok tájékozódását zavarja össze, hanem a növények növekedését is hátráltathatja, ez sok állatfaj táplálékát is veszélyezteti.

fenyszennyezes-5

fenyszennyezes

Sriram Murali fotós lenyűgöző time-lapse videója tökéletesen szemléleti, hogy milyen csodálatos az éjjeli égbolt azokon a helyeken, ahol alig, vagy egyáltalán nincs fényszennyezés és milyen páratlan látványt rejtenek el előlünk a fényben úszó városok. A Lost in Light (Elveszve a fényben) című rövidfilm a fényszennyezés nyolc különböző szintjét mutatja be. A videóban felhasznált fotók nagy része Kaliforniában készült: az első helyszín a fényárban úszó San José városa, míg az utolsó az ugyancsak Kaliforniában található, fényszennyezéstől mentes Halál-völgy, ahol az éjjeli égbolt látványa egészen káprázatos.

fenyszennyezes-4

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!