Utazás a Hold körül – lenyűgözően részletes videót készített a NASA

Lenyűgöző 4K-s felvételt készítette a NASA a Holdat vizsgáló amerikai űrszonda felvételei nyomán. A Lunar Reconnaissance Orbiter elnevezésű eszköz 2009 óta kering Hold körüli pályáján, s azóta folyamatosan az égitestet pásztázza, ennek köszönhetően találták meg például az Apollo-program űrhajósainak lábnyomát is.

Az űrszonda a Constellation, illetve ezen belül a Lunar Precursor Robotic Program (holdi előkészítő robotprogram) első küldetése. Többszöri halasztás után 2009. június 18-án indították a Kennedy Űrközpontból. Az űrszonda célja elsősorban a későbbi holdexpedíciók számára történő adatgyűjtés: potenciális leszállóhelyek keresése és feltérképezése, a Holdon található, emberes holdexpedíciók esetén felhasználható erőforrások keresése és feltérképezése, a holdi sugárzási környezet vizsgálata.

Különös hangsúlyt kap a Hold pólusainak vizsgálata, egyrészt, mert itt találhatóak folyamatosan megvilágított területek (a földi sarki területeken lévő éjféli naphoz hasonlóan), másrészt, mert a pólusok közelében lévő kráterekben tartósan lehet fagyott vízjég, melyet felhasználhatnak az ott tartózkodó űrhajósok.

Az elmúlt évek során gyűjtött adatokból a NASA egy minden korábbinál részletesebb és látványosabb videót állított össze. A virtuális Hold-túra során több nevezetes képződmény is megfigyelhető, többek közt az Aristarchus-krátert, mely az égitest felszínén található alakzatok közül az egyik legfényesebb, illetve a déli póluson elterülő Shackleton-kráter is feltűnik. De jobban szemügyre vehetjük a megszilárdult láva alkotta “holdtengert”, a Mare Orientale-t, és az Apollo–17 leszállási helyét is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!