Újraindult a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

Másodszor is elindult az a nagyszabású projekt, melynek célkitűzése, hogy felszámolja a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétszigetet – jelentette be a Twitteren az úszó szemétcsapda 25 éves feltalálója. A holland Boyan Slat, a The Ocean Cleanup projekt kitalálója fejlesztette ki a System 001 nevű rendszert, mely egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll.  A rendszer feltalálójának az elmúlt években sikerült egy 70 fős csapatot létrehoznia, amelynek célja, hogy megszabadítsák az óceánokat a műanyagszeméttől.

Forrás: The Ocean Cleanup

A szerkezetet október elején vontatták ki San Franciscóból a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő nagy csendes-óceáni szemétszigethez, a vízen lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére, működését október 17-én kezdte meg. Tavaly év végén, több hónapnyi takarítás után meghibásodott, miután a műanyag cső nem bírta a szél és a hullámok dobálását, “elfáradt”. Visszavontatták Kaliforniába, ahol négy hónapon át javították.

A tisztítórendszer fő eleme egy 600 méter hosszú cső. Ez a vízfelszínen lebegő rész olyan, mint egy sorompó, míg a három méter mélyre lenyúló része egy szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot, de szabad áthaladást biztosít a tengeri élőlények számára. Az áramlatok lassan az U-alakú sorompóhoz sodorják a szemetet, amelyet aztán hajóval összegyűjtenek és kivisznek a szárazföldre újrahasznosítás céljából.

A napenergiával működő lámpákkal, kamerákkal, szenzorokkal és műholdantennákkal felszerelt “takarítógép” folyamatosan jelzi a helyzetét, ennek alapján találja meg a hajó, amely az összegyűjtött szemetet néhány havonta a szárazföldre szállítja. Slat azt reméli, a jövőben hatvan szerkezet takarítja majd az óceánok vizeit.

Az Ocean Cleanup tisztítórendszere ugyan nem képes begyűjteni az óceánban lebegő mikroműanyagokat, de Slat szerint a nagyobb hulladékok, például halászhálók, zacskók és csomagolórekeszek begyűjtése révén megakadályozza azok lebomlását, és a táplálékláncba való bekerülését. A Csendes-óceán életközösségét nem befolyásolja a tisztítóberendezés.

Forrás: The Ocean Cleanup
Forrás: The Ocean Cleanup
Forrás: The Ocean Cleanup

A szemétsziget azért alakult ki, mert a Csendes-óceán északi medencéjében egy körkörös áramlási rendszer található, ami a közvetlenül a tengerbe szórt, illetve a folyóvizek által az óceánba hordott hulladék nagy részét összetereli. A Kalifornia és Hawaii között elterülő szemétsziget létezését először 1988-ban fedezték fel kutatók. Bár nem összefüggő felhalmozódásról van szó, a szakértők becslései szerint csak ezen a területen 1,8 billió műanyagdarab úszik a vízben.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!