Újra bölénycsordák kóborolhatnak szerte az Egyesült Államokban

Új programot indít a Yellowstone Nemzeti Park azzal a céllal, hogy új, betegségmentes bölénycsordákat hozzanak létre szerte az Egyesült Államokban. A fajmegőrzési program keretében áttelepítenek a nemzeti parkból bölényeket „megfelelő köz- és indián törzsi földekre azután, hogy a vadállatokat alaposan megvizsgálták, nem betegek-e”.

A program segítségével csökkenthetik a parkból elkóborolt olyan bölények számát is, amelyeket leölnek az esetleges betegségek terjesztése miatt aggódva. A nemzeti park bölényállománya 2016-ban rekordnagyságú volt, 5500 egyedet tett ki, azóta mintegy 2300-at öltek le, valamint esett vadászat áldozatául.

Forrás: Wikimedia Commons/Daniel Mayer

A napokban engedélyezett program első fázisában 91 bölényt vizsgálnak meg, hogy szenvednek-e brucellózis betegségben, amely a nőstény állatoknál vetélést okoz – mondta Morgan Warthin, a Yellowstone szóvivője. A negatív eredményű állatokat utána hónapokon át folyamatosan tesztelik, mielőtt átszállítják őket más nemzeti parkokba, vagy az északkelet-montanai Fort Peck Indián Rezervátumba, ahol elvégzik a betegségek tesztelésének utolsó fázisát.

Forrás: Wikimedia Commons/BorisFromStockdale

Amennyiben betegségmentesek, továbbszállítják őket új élőhelyeikre, hogy új csordákat hozzanak létre a már ott lévők mellett fajmegőrzési és kulturális célokból. Az bölények első csoportja az év végére juthat végső élőhelyére – tette hozzá a szóvivő. A programnak nincs végső céldátuma, ez egy hosszú távú terv.

Forrás: Wikimedia Commons/ARS/Jack Dykinga

A Buffalo Field Campaign nevű bölényvédő csoport ellenzi ezt a karanténjellegű programot, mert ők azt szeretnék elérni, hogy a bölények természetes vándorlással települjenek át és csordáik így erősödjenek meg az Egyesült Államok nyugati térségeiben. Attól tartanak, hogy a karanténprogramot arra használják, hogy a vadállatokat haszonállatokká változtassák – mondta szóvivőjük, Stephanie Seay.

Forrás: Wikimedia Commons/Debeo Morium

Cikkajánló: Szinte teljesen kiirtották az amerikai bölényeket az 1800-as években


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!