Új lehetőségeket nyit a bionikus kéz a végtagsérülteknek

Ausztriában három sérült végtagú férfinek ültettek be bionikus kezet az orvosok, ami a lábukból a karjukba átültetett idegekkel és izmokkal irányítható.

1

2015 elején három páciens a világon elsőként esett át a bionikus rekonstrukciónak nevezett eljáráson, amely magába foglalja az amputációt, az idegek és izmok átültetését, és az ezek által küldött gyenge jelek felhasználásának megtanulását a kéz irányításához.

A végtagot Dr. Oskar Aszmann a Bécsi Orvosi egyetem professzora fejlesztette. “Ha egy 5 vagy 10 évvel ezelőtt látom ezeket az embereket csak vállat vontam volna és azt mondtam volna semmit sem tehetek értük, de most, hogy a tudomány fejlődése megnyitotta az utat, végrehajthattuk az első bionikus helyreállító műtétet.” – mondta Oskar Aszmann

A 30 éves Milorad Marinkovic egy több mint tíz évvel ezelőtti motorkerékpár-baleset óta nem tudta használni a jobb kezét, a bionikus művégtag segítségével azonban ma már képes megfogni egy szendvicset vagy egy üveg vizet. A jobb keze még mindig nem olyan gyors, mint az egészséges bal, de a használata majdnem ugyanolyan természetes, azt leszámítva, hogy a protézissel persze nem érez semmit.

A bionikus kézzel végezhető hétköznapi tevékenységek demonstrációja

A szakember szerint néhány betegnél megoldás lehet a kézátültetés, ám ennek is megvannak a maga hátulütői. A páciensnek élete végéig kilökődést gátló gyógyszert kell szednie, bár az amputált kezűeknek ez nem nagy áldozat hiszen bármire képesek lennének, hogy újra foghassanak vagy dobhassanak rossz vagy éppen hiányzó kezükkel. A teljes helyreállítási művelet összesen 30000 Euróba, azaz 9,5 millió forintba kerül.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!