Tűzokádó sárkányt formált az Izland felett ragyogó sarki fény

Mitikus teremtmény ragyogott fel Izland egén, ahol a tündöklő sarki fény egy tűzokádó sárkány alakját öltötte. Nem csak a feje a teste, de, a szárnyai is kirajzolódtak az aurora által beragyogott égbolton. A látványos jelenséget egy kínai fotósnak sikerült megörökítenie és csodálatos fotója bekerült a NASA által létrehozott A nap asztronómiai fotója gyűjteménybe is.

Forrás: Jingyi Zhang,Wang Zheng /APOD 

Habár valódi repülő sárkányok nem léteznek, Izland felett most mégis megfigyelhető volt egy, az északi fénynek köszönhetően. Felbukkanása azért is meglepő mert alacsony Nap-tevékenység mellett jelent meg. Szokatlanul gyakran figyelhető meg a sarki fény februárban, ahhoz képest, hogy viszonylag nyugodt a Nap felszíne, nem jelentek meg rajta napfoltok – olvasható a NASA képleírásában.

APOD: Dragon Aurora over Iceland (2019 Feb 18)
Image Credit & Copyright: Jingyi Zhang & Wang…

Közzétette: Astronomy Picture of the Day (APOD) – 2019. február 17., vasárnap

A sarki fény (az északi féltekén: északi fény vagy aurora borealis, délen aurora australis) egy időleges fényjelenség, mely a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskéknek köszönhetően jön létre. A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki.

A látványos jelenség leggyakrabban 100 kilométeres magasságban fordul elő, és leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg. A sarki fény formái változatosak, állandóan változnak, s gyakran függönyre, ívelt szalagokra emlékeztetnek vagy sugaras szerkezetűek.

Lélegzetelállító videót tett közzé a NASA a gyönyörű sarki fényről

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!