Több százmillió tulipánt semmisítettek meg Hollandiában

A hollandiai Aalsmeerben rendezik a világ legnagyobb virágpiacát. A több mint százéves múltra visszanéző intézmény idén egészen rendhagyó módon ért véget: tömegével semmisítették meg az eladásra szánt virágokat.

A koronavírus hatására számos holland virágpiacon hasonló pusztítás történt, a naaldwijki piacról egy egyperces videó is készült.

Fotó: Kenzo Tribouillard

Becslések szerint a holland termesztőknek csak márciusban 400 millió virágot kellett megsemmisíteniük. A járvány éppen akkor csúcsosodott ki, amikor a tulipánok eladásának csúcsa lett volna, de a gazdaság karanténba zárása után megszűnt rájuk a kereslet.

Fotó: Kenzo Tribouillard

A holland termesztők jövedelme emiatt legalább 50 százalékkal esik. A csúcs mindig nők napjára, anyák napjára és húsvétra esett, akkor napi 30 millió euró értékben adják el a virágokat. A szezon nagyjából nyolc hétig tart, és a bevétel a elérheti a hétmilliárd dollárt. Az európai virágboltok többsége azonban zárva van, nincs lakodalom, kongresszus, kiállítás vagy konferencia, ahol virág a dekoráció.

Március 13-án az aalsmeeri tőzsdén a tulipánok ára nullára esett, és még ingyen sem kellett a virág senkinek. A legrosszabb helyzetben azok a virágtermesztők vannak, akik az exportra tettek mindent fel, többségük 90 százalékát vesztette el ez évi jövedelmének.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!