Több ezer éves korallzátonyt fedeztek fel az Atlanti-óceán mélyén

Egy immár több ezer éve az Atlanti-óceán mélyén elnyúló korallzátonyt fedeztek fel a kutatók az Egyesült Államok délkeleti partjainál egy nagyszabású mélytengeri expedícióban. Az Atlantis kutatóhajón dolgozó szakemberek múlt héten fedezték fel a korallzátonyt nagyjából 257 kilométerre a dél-karolinai Charleston partjaitól.

A kutatók egy kamerákkal felszerelt mini tengeralattjáró (Alvin) segítségével bukkantak rá a vízfelszín alatt közel 1 kilométerre elterülő korallpopulációra – írja a LiveScience című ismeretterjesztő hírportál.

Forrás: Woods Hole Oceanographic Institution

Az expedíciót vezető Erik Cordes, a philadelphiai Temple Egyetem munkatársa szerint az élő virágállatok az elmúlt évezredek során elpusztult korallok meszes vázai alkotta hatalmas rakásokon terülnek el. A kutatók augusztus 23-án és 24-én térképezték fel a zátonyt az Alvin segítségével, majd néhány merülés alkalmával korallmintákat is gyűjtöttek. A szakemberek a Lophelia pertusa nevű korallfaj nagyszámú képviselőjét fedezték fel. A hideg vizeket kedvelő fajra korábban rekordmélységben bukkantak rá a Mexikói-öbölben.

Forrás: DEEP SEARCH 2018/ BOEM, USGS, NOAA
Forrás: DEEP SEARCH 2018 – BOEM, USGS, NOAA.

Az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint a trópusi korallok túlélését általában a velük szimbiózisban élő algák biztosítják, a Lophelia pertusa azonban fullánkos csápjait használva fogja el zsákmányát és tereli azt a gyomrába. Az Atlantis kutatói által felfedezett korallok nagyjából 26 kilométerre északnyugatra találhatóak azoktól a virágállatoktól, amelyeket a NOAA hajójával, az Okeanos Explorerrel fedeztek fel ugyancsak idén nyáron. Az Okeanos és az Atlantis kutatói által felfedezett korallzátonyok teljes hossza 137 kilométer.

DEEP SEARCH: Coral Discovery: August 23, 2018

Off the coast of Charleston, South Carolina, lies a deep-ocean reef that could stretch for as long as 85 miles…and up until last week, we didn’t even know it was there.

When the area was mapped by NOAA Ship Okeanos Explorer in June, multibeam data revealed “mound features” on the seafloor. Last week, scientists on the DEEP SEARCH expedition dove on these mounds, visually confirming that the structures are likely formed by the deep-sea coral Lophelia. When the lengths of all of the mound features and probable reefs in the region are combined, the DEEP SEARCH team estimates that there are approximately 85 linear miles of Lophelia reef in the region.

Experience the entire eight-hour dive in the human occupied vehicle Alvin on this extensive coral environment in just over three minutes with this time-lapse video. And then head here to read more about the discovery and what happens next: https://oceanexplorer.noaa.gov/explorations/18deepsearch/logs/aug23/aug23.html

Közzétette: NOAA Office of Ocean Exploration and Research – 2018. augusztus 28., kedd

 

Az Atlantis kutatóhajó a mélytengeri területek feltérképezését célzó DEEP SEARCH nevű projekt keretében indult tizenöt napos expedícióra. A szakemberek szeptember elejéig fogják vizsgálni az Egyesült Államok délkeleti partjainál lévő mélytengeri élőhelyeket. A kutatók olyan kulcsfontosságú adatokat gyűjtenek a helyi élővilágról, amelyek révén még pontosabb előrejelzést tudnak majd adni arról, hogy az emberi tevékenység milyen hatással van az ottani törékeny ökoszisztémákra.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!