Tízévi restaurálás után újra látogatható Nero császár fényűző palotájának romja

Tízévi restaurálás után ismét látogathatják a turisták a Domus Transitoriát, Nero császár első, fényűző palotájának romjait a római Palatinus dombon. A csaknem 2000 éve épült Domus Transitoriát még Nero kortársai is bírálták szemérmetlen fényűzéséért: a 800 négyzetméteres épület burkolatai márványból készültek, falait és mennyezetét freskók borították, arany és drágakövek díszítették.

Palatinus (Forrás: Wikimedia Commons/Karelj)

Alfonsina Russo, a Colosseum régészeti parkjának igazgatója elmondta: “Nero olyan hangulatot akart teremteni maga körül, amely egy abszolút uralkodó ideológiáját fejezte ki.” A palota a Rómában pusztító nagy tűzvészben 64-ben leégett, ezt követően épült meg Nero pazar Aranypalotája, a Domus Aurea, amelyet az ókori világ egyik csodájának tartottak.

Nero portréja (Forrás: Wikimedia Commons/cjh1452000

Amikor 64. júliusában Róma nagy része kigyulladt, a romokon monumentális építkezést kezdeményező uralkodót vádolták meg. Nem sokat javított a népszerűségén, hogy megnyittatta palotáit a fedél nélkül maradók előtt, és minden addiginál több pénzt áldozott a nép megsegítésére, mivel a hirtelen adódott lehetőséget kihasználva egyúttal elkezdte építtetni új palotakomplexumát. Ez viszont azt a szóbeszédet eredményezte, miszerint ő maga volt a gyújtogatás okozója.  A császár bűnbak felmutatásával próbálta lecsillapítani a közhangulatot, és választása a keresztényekre esett. A legenda szerint az ellenük indított megtorlásnak lett áldozata többek között Péter apostol is.

Russo szerint a Domus Transitoria, Nero első palotája már magában hordozta a későbbi Domus Aurea minden fényűzésének csíráját, olyan, mintha a Domus Aurea első próbálkozása lett volna. Az ókori életrajzíró, Suetonius beszámolója szerint “Néró első palotájában a Palatinuson “mindent arany, drágakő és gyöngyház borított”.

A new area of the Palatine Hill has now opened to the public …. a part of the Domus Transitoria built by Nero. Several…

Közzétette: Rome Personal Tours – 2019. április 11., csütörtök

 

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a látogatók mostantól Nero mindét palotáját bejárhatják vezetett túrákon. A restaurált falak között multimédiás installációkkal és 3D-s vetítéssel idézik fel, hogy milyen volt eredetileg a két fényűző épület.

Suetonius és Tacitus leírásai által ránk maradt zsarnoki tettei és hírhedt művészi ambíciói révén Nero a legismertebb ókori uralkodók egyike.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!