Tíz éve nem volt ekkora napkitörés

Az elmúlt 10 év legnagyobb napkitörését észlelték amerikai kutatók szeptember 6-án: központi csillagunk két, úgynevezett X-osztályú flert produkált, amely a legerőteljesebb naptevékenységek közé tartozik. A fler a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése.

Forrás: NASA SDO AIA, Atmospheric Image Assembly

Az első, X2,2-es erősségű kitörés magyar idő szerint délelőtt 11 óra 10 perckor, míg a második, jóval erősebb X9,3-as kitörés pedig délután 2 óra körül történt. A napkitöréseket az energiájuk szerint A, B, C, M és X betűkkel jelzett kategóriákba osztják, az X alatti besorolásba tartozó kitörésekből a földi atmoszféra miatt nemigen érzünk meg semmit. A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory mindkét eseményt megörökítette. Mindkét fler forrása az aktív régióként számon tartott AR 2673-as napfolt.

Forrás: NASA/Goddard/SDO

Ilyen heves napkitörést utoljára 2006-ban észleltek, mely X9,0-ás erősségű volt és nagy területen okozott kiesést a rádiókapcsolatokban, főként Afrika és Közel-Kelet felett. Az Időkép beszámolója szerint a kitörést koronakidobódás is követte, mely szombat hajnalban érheti el bolygónkat, heves geomágneses vihart, ezzel együtt délebbi területeken is előforduló sarki fényt okozhat, ugyanakkor veszélyt jelenthet a műholdak elektronikájára.

A Nap felszínén a viharok aktivitása 11 éves ciklusokban erősödik és gyengül. A 2008-ban indult ciklus csúcsa 2014-2015-re esett, azóta folyamatosan csendesül a Nap, de még így is előfordulhat hevesebb naptevékenység, ilyen volt a mostani esemény is. Minden idők legnagyobb kitörése 2003-ban történt, a becslések alapján ennek erőssége meghaladta az X28-at is – írja Science Alert tudományos portál. A napkitörést kísérő sugárzás bolygónk atmoszféráján nem tud áthatolni – és így nem fenyegeti az embereket -, de ha elég erős a kitörés, akkor megzavarhatja a GPS és kommunikációs jeleket.

Forrás: Wikimedia Commons/NASA/Goddard Space Flight Center


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!