Titokzatos űreszközt állított Föld körüli pályára a SpaceX

Zuma kódnéven ismert, titokzatos űreszközt állított Föld körüli pályára vasárnap a SpaceX magáncég az amerikai kormány megbízásából. Az eszközt a Falcon-9-es típusú hordozórakéta indította útnak a floridai Cape Canaveralnél lévő űrállomásról, közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban.

Forrás: SpaceX

A Northrop Grumman repülőgépgyártó és védelmi technológiával foglalkozó amerikai konszern csupán annyit ismert el, hogy ők készítették az eszközt az amerikai kormánynak, amelyet a SpaceX állított alacsony Föld körüli pályára. A pályára állítás további érdekessége, hogy A Falcon–9 visszatérő egysége nyolc perccel az elemelkedés után vissza is tért a Földre. A SpaceX az ilyen landolásokkal olyan teljesen újrahasznosítható rakéták fejlesztésén dolgozik, amelyek a cég szerint jelentősen csökkenthetik az űrutazások költségeit a jövőben. A Zumáról semmi többet nem tudni, még azt sem, melyik kormányzati szerv használja.

A SpaceX az elmúlt évben két, katonai szempontból fontos és bizalmas szállítmányt bocsátott fel az amerikai kormány megbízásából. 2017 májusában az NROL–76 hírszerzési műholdat indították útjára a Nemzeti Felderítő Hivatal számára. A védelmi minisztériumban ez a hivatal működteti a kémkedés céljára használt műholdakat. Szeptemberben pedig egy legénység nélküli X–37B űrhajót lőttek fel az amerikai légierő megbízásából.

Forrás: NRO/Twitter


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!