Tényleg okozhat hajhullást a bélrendszer helytelen működése?

A bélrendszer működése kiemelten fontos a haj egészségének megőrzése érdekében is. Bár kevesen gondolnak arra, hogy a hajvesztés oka lehet a bélben lévő mikroflóra helytelen működése, mely sejtszinten befolyásolja a haj növekedését is.

Életünk során közel 60 tonna élelmiszer halad át emésztőrendszerünkön, és a bélrendszer egészségét befolyásoló mikroorganizmusok száma nagyjából 38 billió. Ezek között jótékony és káros baktériumok is megtalálhatóak. A hajvesztést befolyásoló rossz mikrobiom a természetes egyensúly megbomlása miatt következhet be. Az Aesthetica Orvosi Központ lézeres hajstimulációjával segíthetjük a hajnövekedés helyreállítását. De nézzük pontosan hogyan okozhatja a bélrendszer helytelen működése a hajhullást!

Bélrendszerre ható tényezők

Számos külső tényező befolyásolhatja a bélrendszer működését, melyek az egyensúly megbontásával okoznak káros hatásokat. A bélflóra számára is rossz a stressz, mely az egyik legfőbb veszélynek mondható. Másrészt a helytelen táplálkozás és a sűrű antibiotikumszedés okozhat problémákat. 

A stressz negatív hatással van a bélrendszer működésére, ami miatt gyakran gyulladás alakul ki. A káros baktériumok ennek hatására elszaporodnak, fekély vagy bélrendszeri szivárgás következhet be. A helytelen táplálkozás miatt pedig a jótékony baktériumok szorulnak ki, aminek hatására a hajszálak tápanyag ellátása csorbul.

Gyulladás kezelése

Az antibiotikumkúra sok betegség kezelésére alkalmazott eljárás. Azonban használatával a bélflóra elpusztul, ha nem szedünk mellé probiotikumokat. Az antibiotikum ugyanis kimeríti a B-vitamin tartalékunkat, csökkenhet a hemoglobin termelése, ami miatt vérszegénység alakul ki. Ennek hatására számos egyéb tünet mellett a hajhullás is gyakori.

A különböző okok miatt a bélrendszer felborul, gyulladás, autoimmun betegségek alakulnak ki. Szervezetünk a gyulladás megfékezésére DHT hormont szabadít fel, ami azonban azzal jár, hogy a hajtüsző meszesedésnek indul, majd pedig miniatürizálódik. Ezáltal pedig kevesebb oxigén és tápanyag jut a hajszálhoz, ami nem tud a felszínre törni. Emiatt kopaszodás, erőteljes hajhullás alakul ki.

Lézeres hajstimuláció

A bélrendszer egészséges működésének helyreállítása sarkalatos kérdés egész testünk működése szempontjából. A B-vitamin különböző formái fontosak az immunrendszer felépítésében és szabályozásában. Pótlásuk elengedhetetlen. A B6-vitamin elősegíti a hajat, bőrt és körmöket alkotó keratin termelését. A gyulladáscsökkentő ételek fogyasztásával szintén javíthatunk állapotunkon. Friss zöldségek és gyümölcsök, rostban gazdag táplálék és a káros szokások elhagyása fontos lépés az egészségmegőrzésben.

A lézeres hajstimulációs eljárás a hajhullás kezelésében jelent nagy előrelépést, többek között a rossz bélflóra miatti hajvesztés esetén. Mindenképpen szükséges a szakember és a páciens előzetes konzultációja, amikor a hajhullás okainak felderítése történik meg és a kezelési mód meghatározásra kerül.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!