Szemétben fuldoklik a Machu Picchu

machu-picchu-1

Az inkák egykori romvárosát elöntötte a szemét. A hatóságok képtelenek megbirkózni a rohamosan szaporodó hulladékkal, amelyet elszállítani is nehéz a 2400 méter magasan fekvő turisztikai látványosság környékéről. A Machu Picchut évente egymillió turista keresi fel, és a látogatók valóságos szeméthegyeket hagynak maguk után. Az utcaseprők már nem bírnak a mintegy 14 tonna felhalmozódott hulladékkal, amelynek elszállítása szinte lehetetlen a hegyről.

machu-picchu-2

A turisták olykor két -három kilónyi szemetet szórnak el: műanyag palackokat, konzervdobozokat – panaszolja a környezetvédelemért felelős képviselő, Maria Moreno. Ráadásul ezt a hulladékot még komposztálni sem lehet, így egyre csak gyűlik a szemét. Az Unesco már veszélyeztetett területnek nyilvánította a régészeti lelőhelyet. Alternatív megoldást próbálunk találni a helyzet megoldására, egyenlőre sikertelenül – magyarázza David Gayoso, Machu Picchu polgármestere. Az Unesco egy év türelmi időt adott a helyi hatóságoknak a helyzet megoldására. Különben kénytelenek lesznek elzárni a turisták elől a világ egyik legszebb és talán legizgalmasabb fellegvárát.

machu-picchu

VIDEÓ:

Nemrég egyébként a perui régészek az inkák előtti korból származó két sziklarajzot találtak a Machu Picchunál. Az ősi romváros 1911-es felfedezése óta ez az első olyan lelet, amely igazolhatja, hogy már az inka kultúrát megelőzően is éltek emberek a régióban. A sziklarajzok pásztor alakokat és állatokat ábrázolnak, de a minták eltérnek az inka motívumoktól. Fernando Astete szakértő szerint közel ezer éves leletről lehet szó, de a pontos számokat csak a rendelkezésre álló eszközökkel – röntgennel – elvégzett vizsgálatok után lehet megerősíteni. Az első becslések szerint a rajzok 800 évvel ezelőtt készülhettek, az Andok lábánál felépített rejtélyes inka város a 14-15. században alakult. A lelőhelyet egyelőre lezárták a nyilvánosság elől.

machu-picchu-3


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!