Szellemrészecskéket mér a világ legpontosabb mérlege

Munkába állt a világ minden bizonnyal eddigi legpontosabb “mérlege” Németországban. A Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT) működő szerkezet a legkönnyebb elemi részecske, a neutrínó tömegének meghatározásában hívatott segíteni. A Karlsruhe Tritium Neutrino Experiment nevű projekt után Katrinnak hívott mérleget 15 évig építették. A részletes eredményekre azonban még jó ideig várni kell.

Forrás: KIT

A szellemrészecskeként is emlegetett neutrínók mindenütt jelen vannak, például másodpercenként több milliárd hatol át belőlük az ember ujján. Fizikusok a világegyetem keletkezése történetének részletesebb megismerését remélik a részecskéről nyert információktól.

“Nagy nap ez az univerzum számára, mert végre mérhetővé válik az egyik fő alkotóeleme” – mondta a Katrin bemutatásán Johannes Blümer, a kísérlet egyik vezetője.

Forrás: KIT

A projektben hét ország 20 intézményének hozzávetőleg 200 kutatója vesz részt. A Katrin kísérletben tríciumot használnak, ez bomlik szét. A 60 millió euróból (19,3 milliárd forintból) épült szerkezet rendkívüli méretekkel bír: vákuumtartályának átmérője mintegy 10 méter, súlya 200 tonna.  “Olyan alacsony benne a nyomás, mint a Holdon” – mondta a projektben részt vevő Florian Heizmann.

Forrás: KIT

A tudósok hozzávetőleg öt év működés után számítanak igazán pontos eredményekre. A neutrínók tömegének meghatározása a kiemelkedő jelentőségű alapkutatások közé tartozik. Azzal kapcsolatban, hogy majd milyen következtetéseket lehet levonni az eredményekből, egyelőre csak találgatni lehet.

“Amikor a maghasadást felfedezték, még teljes mértékben bizonytalan volt, hogy hová vezethet” – mondta Heizmann.

KIT, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!