Száz éve nem látott tömegekben bukkantak fel a vándorló bogáncslepkék Libanonban

Száz éve nem látott tömegekben lepték el idén a vándorló bogáncslepkék Libanont, a Közel-Keletre lecsapó heves esőzések nyomán kivirágzott mezőkön. Az Afrikából Észak-Európába tartó, több milliónyi bogáncslepke (Vanessa cardui) lenyűgöző látványt nyújt.

A vast number of migrating butterflies have swarmed across Lebanon this year after heavy winter rain in the Middle East led to an exceptional spring of wild flowers.

Közzétette: Al Arabiya English – 2019. április 17., szerda

 

„Utoljára 1917-ben jegyeztek fel ilyen méretű vándorlást” – mondta Magda Bou Dagher Kharrat, a bejrúti Szent József Egyetem növénygenetikával foglalkozó professzora. A professzor elmondta, hogy mivel a lepkék nem csupán a hegyeken, mezőkön és erdőkön haladnak át, hanem a falvakat és a városokat is érintik, ezért azok az emberek is megcsodálhatják őket, akik általában távol maradnak a természettől. „Ami idén történt, azt fel kellene jegyezni a történelemkönyvekben” – jegyezte meg.

Forrás: Wikimedia Commons/Kabir
Forrás:  Jean-Pol GRANDMONT/Wikimedia Commons 
Forrás: Wikimedia Commons/Alvesgaspar

 

Birds and butterflies migration 🦋🕊️

Közzétette: Society for the Protection of Nature in Lebanon – 2019. április 7., vasárnap

 

A színpompás bogáncslepke rokonához, az Atalanta-lepkéhez hasonlóan a vándorlepkékhez tartozik. Dél-Amerika kivételével az egész világon megtalálható. Egész Európában honos, de csak a Földközi-tenger térségében tud áttelelni. Elsősorban a hegyek és dombok meleg lejtőit, a réteket és az erdőszéleket kedveli, de vándorlása során bárhol felbukkanhat, s a hegyvidékeken 2000 méterig felhatol. Szívesen látogatja a virágokat, különösen a bojtorjánt, a csalánt, a martilaput és a bogáncsformákat, de nyáriorgonán, valamint hullott gyümölcsökön is megfigyelhetjük.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!