Szászavinc, a rézbánya hordalékával elárasztott falu

Szászavinc románul Geamăna, egy Romániában, Erdélyben, Fehér megyében, az Erdélyi-középhegységben található falu, melyet a rézbánya hordaléka árasztott el. Szászavinc a trianoni békeszerződés előtt Torda-Aranyos vármegye Torockói járásához tartozott. 1910-ben 1273 lakosából 1271 román és görögkeleti ortodox volt.

SzászavincFotó: adevarul.ro

SzászavincFotó: olympus-romania.ro/Valea Sesii

A veresvölgyi réz kitermelését és a bánya nyitását Nicolae Ceauşescu engedélyezte 1977-ben. A bányának kezdetben a helyiek is örültek, mivel jól fizető munkahelyeket reméltek tőle. Azonban a rézbánya nyitása miatt a Szászavincen élő 400 családból 300-nak kellett elhagynia az otthonát, mert házaikat bányahordalék lepte el.

SzászavincFotó: adevarul.ro

SzászavincFotó: adevarul.ro

Az egykori település helyén most egy mérgező tó található. A bányahordalék áradása 1986-ban kezdődött, ekkor még több mint 1000-en laktak a településen. A zavaros hordalék ellepte Szászavinc nagy részét. Már csak a templomtorony látszódik, amely egykoron egy dombon állt a falu fölé magasodva. A Környezetvédelmi Minisztérium szerint kb. 15 millió euró kellene a katasztrófa sújtotta terület megtisztításához és teljes helyreállításához.

Szászavinc

SzászavincFotó: flickr.com/Marius Roman

szaszavincFotó: flickr.com/Sergiu Bacioiu

SzászavincFotó:flickr.com/Sergiu Bacioiu

Az 1989-es román forradalom előtt egyébként még több mint 3000 ember dolgozott a rézbányában, mára már csak alig 200. Az egykori Szászavinc körüli területen pedig napjainkban nagyjából 20 ember él.

 

SzászavincFotó: adevarul.ro

SzászavincFotó: adevărul.ro

Forrás: itthon.ma, adevărul.ro


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!