Számítógép közvetítette agyhullámok segítenek újra járni egy lebénult férfinak

Beültetett számítógép alakítja át a gondolatokat a láb mozdulataivá, azaz járássá egy deréktól lefelé bénult kaliforniai férfinál. A gondolatokkal vezérelt számítógép technológiája már létezett, elég csak visszaemlékeznünk a 2014-es labdarúgó világbajnokság nyitómérkőzésére, ahol a kezdőrúgást egy bénulást szenvedett férfi végezte el, de nem saját izmait bírta mozgásra, hanem a teste köré épített gépeket, úgynevezett exoszkeletont. Az új eljárás lényege, hogy a számítógép csak a sérült idegrendszert kerüli meg, visszavezetve a testbe viszont a saját izmait mozgathatja a sérült. A technológiát ismertető tanulmány a Journal of Neuroengineering and Rehabilitation című szaklapban jelent meg, a kutatók által készített felvételeken pedig láthatóak egy 28 éves férfi lassú, bizonytalan léptei.

Megtette első lépéseit a lebénult férfi

Adam Fritznek motorbalesetben sérült meg a gerince. A Kaliforniai Egyetem kutatói olyan technológiát alkalmaztak nála, amely “kikerüli” a sérült gerincvelőt, és számítógépes algoritmuson keresztül küld üzeneteket a páciens térdébe ültetett elektródáknak, melyek járó mozdulatokra késztetik a lábat. A kutatók elmondták, hogy az a speciális technológia, amely az agyhullámokat mozdulatokká alakítja át, a jövőben segíthet a szélütésen és gerincsérülésen átesett betegeknek abban, hogy valamennyit visszanyerjenek elvesztett mozgásukból. A technológia klinikai alkalmazására azonban még sok évet kell várni, az eredményeket meg kell ismételni más betegeknél, valamint sokat kell rajta finomítani is – mondta An Do, a tanulmány egyik szerzője.

Megtette első lépéseit a lebénult férfi

Adam Fritz még végzős hallgatóként szenvedett motorbalesetet, melyben megsérült a gerince. A felvételen 3,8 métert tesz meg az egyetem irvine-i iMOve laboratóriumában, miközben testsúlyát részben felülről, biztonsági hámmal tartja egy berendezés, és kezével is kapaszkodik. A testsúly megtartásában azért kellett segíteni, mert Fritz egyáltalán nem érezte a lábait – magyarázta Do. Az öt évvel Fritz balesete után kezdődött friss kutatásnak része volt a hónapokig tartó mentális tréning, amikor a páciens azokat a gondolatokat gyakorolta, amelyek a lábak megmozdításához szükséges agyhullámokat létrehozzák. Ezeket a hullámokat a beteg fejére erősített EEG (elektroenkefalogram) rögzítette és továbbította a számítógépnek, amelynek programja kiszűrte a láb mozgatásához szükséges üzeneteket, és olyan jelekké alakította át őket, amilyenekkel az izmok járáshoz szükséges mozdulatai kiválthatók.

Megtette első lépéseit a lebénult férfi

Az első gyakorlatokat Fritz és a kutatók egy videójáték figurájának mozgatásával végezték. Közben rehabilitációs gyakorlatokkal erősítették meg a páciens teljes izomzatát. Ezután kezdődött a lépések próbálgatása, közben Fritzet felülről tartotta egy szerkezet. A 20. alkalommal sikerült a talajon járnia, ekkor készült róla a videó.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!