Súlyos hatással volt Francia Polinéziára a francia atomprogram

A francia polinéziai hivatalos látogatásán elismerte Francois Hollande francia elnök, hogy az 1966 és 1996 között végrehajtott kísérleti atomrobbantások hatással voltak a szigetvilágra és a helyiek egészségére. Helyi politikusok és az áldozatok érdekképviseleti szervezetei támasztották az államfővel szemben azt az elvárást, hogy ismerje el a francia atomprogram Polinéziára gyakorolt hatását. Az elnök egyben azt is bejelentette: felülvizsgálják az áldozatok kárigényeinek elbírálási módját.

Francia Polinézia

Francia Polinézia

Hollande emellett elismerte Francia Polinézia szerepét abban, hogy Franciaország szert tehetett nukleáris elrettentő erejére. Francia Polinézia nélkül „Franciaország nem rendelkezne nukleáris csapásmérő képességgel és elrettentő erővel” – húzta alá Hollande.

Francia Polinézia

Francia Polinézia

Franciaország 1966 és 1996 között 193 kísérleti atomrobbantást hajtott végre a Mururoa és Fangatufa nevű atolloknál. Franciaország első hidrogénbombáját is itt robbantotta fel. 2010-ben a francia törvényhozás mintegy 2000 érintettnek szavazott meg kártérítést, mert a kísérleti robbantások után némelyik lakott szigetet is jelentős sugárdózis ért az időjárási körülmények miatt. A szigeteken sok a rákos megbetegedés, amiért a helyiek az atomrobbantásokat teszik felelőssé. Ennek dacára még csak nagyjából húsz kártérítési igényt teljesítettek.

Francia Polinézia

Francia Polinézia

Francia Polinézia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!