Sörényes hangyász született a Nyíregyházi Állatparkban

A látogatók előtt született meg a Nyíregyházi Állatpark egyik legifjabb lakója. A kis sörényes hangyászt már a nagyközönség is láthatja a park Viktória házában. A kéthetes, körülbelül 2500 grammos testtömegű kölyök miniatűr változata 40 kilogrammos szüleinek. A 3 éve Nyíregyházán élő sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) tenyészpár, az 5 éves Manka és a 4 éves Marvin dán állatkertekből érkezett tenyészprogram keretében. A párnak ez a második utóda, 2015-ben jött a világra az idősebb kölyök, mely hamarosan az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy cseh állatkertbe kerül majd.

MTI fotó: Balázs Attila

A kis hangyász 180 napi vemhesség után született, s világra jötte után már 20 perccel anyja hátán lovagolt. Születését a szerencsésebb látogatók végig is nézhették. Mivel színezete ugyanolyan mint az ivarérett állaté, anyja hátába „olvadva” kiváló rejtőszínt jelent számára a természetben a ragadozókkal szemben. Bár a kicsi már most képes az önálló járásra, az anyján való utazást 6-8 hónapos koráig előnybe fogja részesíteni. Mivel ennek az emlősállatnak a legalacsonyabb a testhőmérséklete —mindössze 32.7 C-ezért az anyaállat nagy legyezőszerű farkával takarja be kicsinyét alvás közben. Bár egy nap akár 15 órát is képes alvással tölteni, a szerencsésebb látogatók már láthatják az anyaállatot és kicsinyét is a Viktória ház belső kifutórendszerében.

MTI fotó: Balázs Attila
Fotó: Nyíregyházi Állatpark/facebook

Ez a különleges kinézetű állat államalkotó rovarokkal táplálkozik, és teste minden porcikája ehhez alkalmazkodott. Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, villámgyors nyelvével kapja el a termeszeket, percenként akár 150 rovart is tud zsákmányolni. Ráadásul nyelvét kis tüskék borítják, mellyel akár 60 centiméter mélyre is be tud hatolni a hangyajáratokba. A speciális étrendhez nem csak rágó és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat,a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasav tartalma segíti.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/facebook

Mellső lábain 5-5 ujja van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, melyek segítségével játszi könnyedséggel tépi fel a termeszvárak betonkeménységű falát is. A karom védekezésre is szolgál: ha az állat veszélyben érzi magát, hátsó lábra áll, s a mellső lábain lévő 10 cm hosszú karmaival csapkod a támadója felé. Az is előfordul, hogy magához szorítja és összeroppantja ellenfelét.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark/facebook
Fotó: Nyíregyházi Állatpark/facebook

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!