Sikerült megtisztítani Mozambikot a taposóaknáktól az aknakereső patkányoknak köszönhetően

A Halo Trust nevű brit jótékonysági szervezet bejelentett, hogy két évtizednyi munka után végre sikerült megtisztítani Mozambikot a taposóaknáktól. Mozambikban a függetlenségi háború, majd az azt követő polgárháború idején telepítették a taposóaknákat, majdnem 171 ezret, egészen az 1990-es évekig. Az afrikai ország lett az első a világon, amelyet ilyen nagyszámú robbanószerkezettől sikerült teljesen megtisztítani. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy mint több más elaknásított országban, itt is bevettették az aknakereső patkányokat. Az átlagosan másfél kilogramm súlyú, 80 centiméter hosszú állatok szimata kiváló, és felismerik a föld alá rejtett robbanószert.

Aknakereső óriáspatkányok

Aknakereső óriáspatkányok

Az Afrikában őshonos gambiai óriáspatkány vagy másik nevén nagy erszényespatkány képes kiszagolni a TNT-t, és alig egy év kiképzés után már 100 százalékos hatékonysággal fedezik fel a taposóaknákat. Az APOPO belga kutatási szervezet alapítója, Bart Weetjens ötlete nyomán kezdték el beidomítani a patkányokat, hogy így tisztítsák meg az országokat a különböző helyi háborúkban lerakott több millió aknától.

Aknakereső óriáspatkányok

Aknakereső óriáspatkányok

A könnyen tanítható óriáspatkányok tíz hónapi kiképzés és hat hét gyakorlat után megkezdhetik a munkát az aknamezőkön TNT után szaglászva. Ilyenkor az óriáspatkányokat egy kis hámba bújtatják és hosszú, rugós zsinórra csatolják: ha az állat TNT-szagot érez, jelez, majd kaparni kezdi a földet, amely a gyilkos eszközt rejti. Míg két aknakereső ember egy nap alatt tisztít meg egy kétszáz négyzetméteres területet, ugyanazzal két patkány két óra alatt végez. Az évek során eddig egyetlen elrejtett aknát sem hibáztak el az aknakereső óriáspatkányok.

Aknakereső óriáspatkányok

A robbanószerkezeteket rengeteg stratégiailag fontos épület, hidak, gátak és erőművek környékén telepítették, főleg Mozambik és Zimbabwe határán. A taposóaknák miatt hatalmas területeket nem lehetett mezőgazdasági művelés alá vonni, és az aknák léte folyamatosan fenyegette az ország infrastruktúráját.

Aknakereső óriáspatkányok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!