Rózsaszín kiselefántot örökítettek meg a dél-afrikai vadonban

Különleges kis teremtmény, egy rózsaszín kiselefánt látta meg nemrég a napvilágot a dél-afrikai Kruger Nemzeti Park területén. A borjút a természetvédelmi területhez tartozó MalaMala Game Reserve egyik vadőre, Tim Jansen van Vuuren vette észre, amint éppen a csorda többi tagjával játszadozott.

A férfi maga is meglepődött a ritka kiselefánt láttán, akit közelebbről is meg tudott figyelni és  sikerült videóra vennie a láthatóan egészséges és kíváncsi borjút. A szokatlan színű kiselefántot nemcsak az anyja, hanem a csorda tagja is féltőn óvja és közösen tanítgatják, a család teljes jogú tagjának számít.

A szakember szerint egy ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus miatt rózsaszín árnyalatú az elefánt bőre. A leucizmus abban különbözik az albinizmustól, hogy a lágyabb szövetek termelnek némi színanyagot. A vadőr szerint a leucisztikus elefántok pigmentációja elsötétül, ahogy öregszenek, de életük végig megfigyelhető lesz valamelyest.

“Ez az egyik legérdekesebb dolog, amit a vadonban láttam. Az ilyesmi nincs túl jól dokumentálva, annyira ritka, hogy a könyvekben sem gyakran látni – mondta van Vuuren a Caters-nek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!