Riasztották egy japán város lakóit, mert halálos mérgű hal került forgalomba

Hangszórókon figyelmeztették egy japán város lakóit arra, hogy több adag olyan fugu került forgalomba, amelyből figyelmetlenségből nem távolították el a veszélyes idegmérget tartalmazó májat. A fugu elnevezés egyaránt jelöli a gömbhalat és az abból a mérgező részek eltávolításával készült ételt.

Aicsi tartományban, Gamagori város egyik szupermarketjében adtak el öt adagot a májjal szennyezett méregdrága téli ínyencségből, az előrecsomagolt gömbhalételből. Az egyik fugucsomag felbontásakor vették észre, hogy abban a máj is benne maradt. A hatóságok azonnal a katasztrófahelyzetekre szánt utcai hangszórókon figyelmeztették az ott élőket a mérgezésveszélyre. Két adag fugut vissza is vittek a vevők, két másik csomagot még keresnek. Az egészségügyi minisztérium utasította a szupermarketet, hogy függessze fel a gömbhalcsomag árusítását. Az áruház bejelentette, hogy a jövőben egyáltalán nem árul fugut.

Egy gömbhalban körülbelül harminc emberi élet kioltásához elegendő tetrodotoxin található, a fajoktól függően elsősorban a májban, a petezsákban, a bélrendszerben és a hal bőrében. A cianidnál 275-ször halálosabb idegméreg nem közömbösíthető mosással vagy hőkezeléssel. A fugu okozta halálesetek ma már nagyon ritkák, de még tavaly is 31 ember szenvedett fugumérgezést Japánban.

Forrás: Wikimedia Commons/Chris 73
Forrás: Wikimedia Commons/Suguri F


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!