Rendkívül ritka leopárdmacska született a Debreceni Állatkertben

Igazi ritkaságnak számító macskaféle, egy Palawan-szigeteki leopárdmacska (Prionailurus bengalensis heaneyi) született a Debreceni Állatkertben. A héthetes hím kölyök súlya jelenleg 80 dekagramm, neve egyelőre nincs, étvágya nagyon jó, szülei pedig féltő gondoskodással nevelik. A kölyköt jó idő esetén már a látogatók is megnézhetik az állatkert kisragadozó-házában.

Komoly előkészítő munkát követően a magyarországi állatkertek közül egyedüliként a debreceni vesz részt a Fülöp-szigetekről származó leopárdmacska európai fajmentő programjában. Nagy Gergely Sándor ügyvezető elmondta, hogy a berlini, a plzeni, a prágai és a debreceni állatkert összefogásaként megvalósuló tenyészprogram célja, hogy idővel a Palawan-szigeteki leopárdmacskát visszatelepítsék eredeti élőhelyére. Ennek előfeltétele, hogy egy stabil, mintegy 50 egyedet számláló állományt érjenek el.

Forrás: Debreceni Állatkert

A leopárdmacskáknak ez az alfaja rendkívül ritka, a világ öt állatkertjében jelenleg csupán 15 egyed van. A debreceni állatkertben egy fiatal tenyészpár él, így a fajmentő programhoz a következő években még 8-10 utóddal szeretnének majd hozzájárulni.

Palawan (Forrás: Wikimedia Commons/Андрей Бобровский)

A leopárdmacska a természetes élőhely szűkülése és az illegális kereskedelem miatt szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó vörös listáján és a Washingtoni egyezmény (CITES) függelékében is.

Forrás: Wikimedia Commons/Abujoy

A nőstény 60-70 napos vemhességet követően ad életet utódjának, a kicsik súlya a születést követően mindössze 180-300 gramm, a felnőtt példányok pedig egy jól fejlett házi macska súlyát érik el. Tizenhárom-tizennégy hónapos korukra válnak ivaréretté, és tizenhárom-tizenöt évig élnek. A leopárdmacska a nevét onnan kapta, hogy mintázatában már egészen fiatal korában is mutatja távoli rokonának, a leopárdnak a külalakját, illetve fenotípusát. A macskafélék közül ez a faj mászik a legügyesebben fára, valóságos légi akrobata.

Forrás _paVan_/flickr

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!