Rekordnagyságú pitont fogtak be Floridában

Egy több mint ötméteres pitont fogtak a floridai Big Cypress természetvédelmi területen, ez a Dél-Floridában valaha talált egyik legnagyobb óriáskígyó. Az 5,2 méteres és 64 kilós szalagos tigrispiton olyan nagy, hogy a vadőrök szerint akár egy szarvast is képes lenyelni. A nemzeti park emberei szokatlan módszerrel bukkantak a gigantikus hüllőre: jeladót szereltek hímekre, amelyek elvezették őket a párzásra kész hatalmas nőstény pitonhoz. Az állatban 73 fejlődőben lévő tojást találtak.

Forrás: Big Cypress National Preserve

A szalagos tigrispiton betolakodó faj Floridában, ahol természetes ellenség híján szinte megállíthatatlanul szaporodik a mocsárban. A számukra vonatkozó becslések 30 ezertől 300 ezerig terjednek. Az első példányokat 1980-ban észlelték, a szövetségi kormány 2012-ben betiltotta a faj bevitelét az Egyesült Államokba, mert veszélyt jelent az őshonos állatokra.

A Big Cypress Nemzeti Rezervátum egy vizes élőhelyi paradicsom, mely 6216 négyzetkilométeren terül el, átlagos évi csapadékmennyisége 1520 mm. Lapos táj, így jó áttekintést csak a levegőből lehet nyerni. A rezervátum nevének jelentése „nagy mocsári ciprus”, mely a domináns növényzetre utal.

Forrás: NPS/John Kellam/Big Cypress National Preserve

Az esős évszak májusban kezdődik és a következő őszig tart. Az esőzések ilyenkor egy méter mélyen elárasztják a Big Cypresst. A köznyelven mocsárként emlegetik, de ez távolról sem igaz, mert a rezervátum sokféle élőhelyet tartalmaz, például fenyős és keményfás homokszigeteket, prériket, mangrovékat, pálmafákat és természetesen mocsári ciprusokat.

A Big Cypress nagyjából harmadát borítják a ciprusfák, főként törpe mocsári ciprusok. Megmaradt néhány az óriás ciprusok közül is, amelyek valaha a területet uralták. Néhányuk legalább 700 éves, olyan széles törzzsel, hogy csak négy-öt ember ér körül.

Forrás: NPS/Amy Washuta,Luke Gommermann/Big Cypress National Preserve

A víz központi szerepet játszik minden itteni élőlény életében, és rendkívül színes vadvilágot tart fenn. A madarak közül gémek, kócsagok, erdei gólyák, kontyos feketeharkály és fehérfejű rétisas látható itt. A vízben aligátorok járőröznek, és a száraz évszakban víztárolókat tartanak fenn, amely számos más állatot vonz, például szarvasokat, sőt a fekete medvét is. A területen élő egyik legritkább, alig megfigyelhető állat a floridai puma, melyet a Természetvédelmi Világszövetség a kihaló félben lévő fajok közé sorol.

Forrás: Big Cypress National Preserve
Forrás: Big Cypress National Preserve
Forrás: Big Cypress National Preserve
Forrás: Big Cypress National Preserve

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!