Rekordmennyiségű ellenanyaggal mentettek meg egy kisfiút, akit a világ legmérgezőbb pókja mart meg

A világ legerősebb mérgű pókja, a tölcsérhálós pók mart meg egy tízéves ausztrál kisfiút, aki a rekordmennyiségű ellenanyag beadásának köszönhetően túlélte a balesetet – írta a helyi média. A tölcsérhálós pók (Atrax robustus) mérge a leghalálosabb a világon, akár 15 percen belül ölhet. Az Ausztráliában élő ízeltlábúról közismert, hogy nyáron és ősszel elhagyja a vackát, bemegy a házakba, garázsokba és bele szokott bújni az emberek üres cipőibe is. Ez történt az új-dél-walesi Matthew Mitchell-lel is: amikor a kisfiú fel akarta venni tornacipőjét, a pók beleharapott az ujjába.

Legmérgesebb pókForrás: Wikipedia

Azonnal kórházba vitték, ahol az orvosok 12 ampulla ellenmérget adtak be neki, ami minden idők legnagyobb mennyiségű ellenmérgének számít az országban. “Soha ilyenről még nem hallottam! Az ellenméreg hatásosságát tanúsítja, hogy egy nappal a csípés után a kisfiú tünetmentesen hazamehetett a kórházból” – mondta az Ausztrál Hüllőpark igazgatója, Tim Faulkner.

Legmérgesebb pókForrás: Wikipedia/Tirin

Legmérgesebb pókForrás: Australian Reptile Park

A pók, amelyik a kisfiút megcsípte, a hüllőparkban van, részt vesz az ott folyó ellenméregprogramban. Ausztráliában ugyanis néhány hónapja veszélyes hiány mutatkozott az ellenanyagból, ezért a hüllőpark kampányt indított, hogy ismét elegendő legyen belőle. Videókat készítettek, melyeket az interneten tettek közzé és arra biztatták benne az embereket, hogy gyűjtsék be és vigyék el a tölcsérhálós pókokat olyan egészségügyi intézményekbe, ahol a mérgükből készített ellenanyag segíthet a bajba jutottakon. A kampány hatására jelenleg ismét van elég ellenanyag az országban. Mióta 1981-ben kifejlesztették az ellenanyagot, nem volt halálos áldozata a pók csípésének.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!