Percenként 30 focipályányi trópusi erdő tűnik el

Világszerte 12 millió hektár trópusi erdő tűnt el tavaly egy tanulmány szerint. Ez az egyik legnagyobb mértékű veszteség egy év alatt a műholdas mérések 2001-es kezdete óta. A pusztításért főleg az állattenyésztés és a mezőgazdaság tehető felelőssé.

Forrás: Neil Palmer/CIAT/flickr

Különösen aggasztó, hogy nagy mennyiségben fogyatkoztak meg a trópusokon az őserdők: összesen 3,64 millió hektár tűnt el ott – olvasható a Global Forest Watch (GFW) jelentésében. Az adatok a GWF közlése szerint a Marylandi Egyetemtől származnak és műholdas felvételek elemzése alapján születtek. A jelentés nemcsak a fakitermelést, hanem az erdőtüzek okozta pusztítást is figyelembe vette.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center

A 2016-os és 2017-es évekhez képest némileg csökkent az erdők eltűnésének mértéke. 2016-ban 16,95 millió hektárnyi, 2017-ben 15,81 millió hektárnyi trópusi erdő tűnt el. Az erdők pusztulásának tempója változatlanul magas a szakértők szerint. Percenként 30 focipályányi terület vész el.

Az érintett területek csaknem egyharmada a legöregebb nemzedékek alkotta őserdők, amelyeknek különösen nagy szükségük van a védelemre. Először dokumentáltak beavatkozásokat az eddig érintetlen természetes esőerdőkben, amelyek több százéves, olykor ezeréves fákból állnak – mondta a kutatócsoport vezetője, Mikaela Weisse.

Forrás: Ibama/flickr
Forrás:  Wikimedia Commons/Patrice78500

A legnagyobb terület tavaly Brazíliában veszett oda: 1,35 millió hektárnyi erdő. Ennek egy része erdőtüzeknek esett áldozatul, a nagyobbik rész azonban láthatóan a mezőgazdasági területek kinyerése miatti fakitermelés okán tűnt el. A szerzők hangsúlyozták, hogy még korai felbecsülni, milyen hatása van az új elnök, Jair Bolsonaro politikájának, a nagy visszaesés még az ő hivatalba lépése előtt történt.

Bolsonaro kinyilvánította, hogy a környezetvédelem nem tartozik a prioritásai közé: nem akar új természetvédelmi területet kijelölni az Amazonas-vidéken és az esőerdőben további erdőirtásokat engedélyez.

Brazil lost 1 million football pitches worth of forest in a single year

Deforestation in the Amazon has reached its highest point in a decade 😥

Közzétette: Greenpeace International – 2018. november 29., csütörtök

 

A veszteség közel egyharmada Brazíliában történt, ezt követi a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Indonéziában, Kolumbiában és a Bolíviában dokumentált erdőirtás. Az erdők pusztításának fő okai az állattenyésztés és a mezőgazdaság: Ázsiában és Afrikában elsősorban a pálmaolaj-termesztés, Dél-Amerikában a bioüzemanyagok előállításához szükséges gabona termesztése. Az erdők számtalan állat- és növényfaj számára nyújtanak otthont, emellett jelentős hatással vannak a klímára is.

Forrás: Global Forest Watch
Forrás: Michael Cory/flickr

Az erdők felégetése és a fakitermelés nemcsak szén-dioxidot szabadít fel, hanem csökkenti a klímakárosító gázokat felvevő úgynevezett „zöld tüdő” kapacitását is. Az esőerdők világszerte az ember által kibocsátott üvegházhatású gázok 30 százalékát nyelik el, több mint egymilliárd tonnát évente.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center, Reto Stöckli

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!