Patkányok ezrei özönlötték el egy mianmari sziget falvait

Patkányok ezrei lepték el a délnyugat-mianmari Haingji sziget falvait. Sokan természeti csapás előjelét látják az invázióban, attól félnek, vihar, áradás vagy földrengés jön nem sokára. Az Iravádi folyó deltájában fekvő sziget hatóságai pénzjutalmat ajánlottak fel az ott élőknek a rágcsálók megöléséért. Az invázió kezdete óta 4000 patkányt öltek meg a falusiak – írja az AFP hírügynökség.

Iravádi folyó (Fotó: Wikipedia/Bjørn Christian Tørrissen)

Japán kutatók kimutatták korábban, hogy az egerek és a patkányok érzékenyek az olyan elektromágneses hullámokra, mint amilyenekhez hasonlók az erős földrengéseket előzik meg. Az egykori Burmában ugyanakkor az elmúlt napokban nem észleltek semmiféle szeizmikus tevékenységet.

A falusiak botokkal, kövekkel, csúzlival vadásznak a patkányokra. A közösségi médiában fotók láthatók arról, amint az emberek kupacokban halmozzák fel a kiirtott rágcsálók tetemeit. A tetemek egy részét laboratóriumokba küldték vizsgálatra. Azt nézik meg, nem hordoznak-e az állatok valamilyen fertőző betegséget. A patkányinvázió ismert jelenség Mianmar más térségeiben is. Az északnyugati Csin tartományban például mindig előbújnak, amikor gyümölcsöt hoz a bambusz, ami körülbelül ötvenévenként fordul elő. A legutóbbi, 2008-as invázió idején a térséget elözönlő rágcsálók minden más termést is elpusztítottak.

Hasonló problémával egyre többször kell megküzdeniük a lakosoknak Ausztrália gabonatermő vidékein is, melyeket olykor elképesztő mértékű egérinvázió fenyeget:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!