Paraponera clavata – a világ legnagyobb hangyafaja

Közép- és Dél-Amerika dzsungeleinek mélyén él a világ legnagyobb hangyája a Paraponera clavata, melynek csípése rendkívül fájdalmas. Kevesen gondolnák, hogy a méregmiriggyel kapcsolt fullánkosok versenyét ez a 2-3 cm-es hangyafaj, a 24 órás hangya (Paraponera clavata) nyerné, olyan termetes versenytársak mellett mint az 5 cm-es japán lódarazsak (Vespa mandarinia japonica) vagy a 6-7 cm-es testhosszt és 11 cm-es szárnyfesztávolságot is elérő trópusi elterjedésű pókölő hősdarazsak. Egyetlen fullánkos hártyásszárnyú szúrása sem eredendően halálos az emberi szervezetre de allergiás reakció fellépése vagy túl sok szúrás elszenvedése már komoly veszélyt jelenthet.

A világ legnagyobb hangyája

Justin Orvel Schmidt amerikai entomológus az 1980-as években szokatlan módszerrel hasonlította össze a fullánkos hártyásszárnyúak fegyverarzenálját: rengeteg különböző fajjal megszúratta magát, és egy általa alkotott skálán értékelte, mennyire fájdalmas az adott faj szúrása, illetve mennyire tartós az okozott fájdalomérzet. Schmidt indexe szerint a 24 órás hangya szúrása a legrosszabb valamennyi fullánkos hártyásszárnyú közt. Összehasonlításként, az Európában legveszélyesebbnek tartott lódarázs mindössze 2-es értéket kapott. A hangya neve is szúrására utal: a nagyon intenzív fájdalomérzet legalább 1 napon át kitart, és átmeneti bénulást is okoz.

A világ legnagyobb hangyája

A világ legnagyobb hangyája

A világ legnagyobb hangyája

A 24 órás hangyák Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben élnek. Fészkeiket a fák lombkoronaszintjébe építik. Nagy méretük ellenére nagyon aktív és energikus vadászok; más ízeltlábúakat, kisebb gerinceseket zsákmányolnak, illetve nektárt is gyűjtenek. Fullánkjuk a vadászatban és a védekezés során egyaránt hatásos fegyver: a méregmirigy idegbénító és szövetkárosító vegyületeket tartalmaz, melyből az egy szúráskor befecskendezett mennyiség rovarok és kisebb gerincesek számára halálos adag. Azt gondolnánk, a helyi emberek igyekeznek elkerülni a találkozást ezekkel a hangyákkal, azonban a Satere-Mawe indiánok esetében épp fordított a helyzet. A törzs férfivá avatási rítusán a jelölteknek 10 percen át kell 24 órás hangyákkal teli „kesztyűket” viselniük, majd a teljes rítust összesen 20-szor elviselniük, azért, hogy férfivá, harcossá válhassanak.

A világ legnagyobb hangyája

Forrás:mttmuzeum.blog.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!