Panthera hibridek – Igazán különleges nagymacskák

A Panthera hibridek olyan keverékek, melyek a Panthera nem fogságban tartott képviselőinek keresztezésével jönnek létre — többnyire olyan helyeken, ahol a két állatot (általában állatkertekben, cirkuszokban, helyszűke miatt) közös ketrecben tartják. Ma a hibrid macskák jelentős része magántulajdonban van. Természetes kereszteződésükre nem ismerünk példát, bár egyesek a rejtélyes marozit az oroszlán és a leopárd természetes fajhibridjének tartják.

Panthera hibrid

Közös jellemzőjük, hogy a hím nagymacska hibridek gyakran sterilek, de a nőstényeknek születhet utódja bármely szülő fajtól, sőt, időnként más nagymacskáktól is. Az utódok már nem hibridek lesznek, hanem köztes változatok.

Panthera hibrid

A leggyakrabban az oroszlánt (Panthera leo) és a tigrist (Panthera tigris) párosítják. A hibrid nagymacskák többnyire rövidebb ideig élnek, mint szüleik, mert hajlamosabbak a különböző betegségekre; különösen a rák ritkítja őket.

panthera3
A hibridek neveit a keresztezett állatok angol neveiből kapcsolják össze úgy, hogy mindig a hím állat nevének eleje áll elöl és a nőstény nevének vége hátul. Eképpen az oroszlán és tigris keveréke a liger vagy tigon — az angol „lion” és „tiger” nevekből.

Panthera hibrid

Ritkábban, de leírtak már leoponokat (leopárd–oroszlán), jagulepeket (jaguár–leopárd), pumapardokat (puma–leopárd) és tigardokat (tigris–leopárd)is. Egy tigris és jaguár-leopárd keverékek nászából született utódokat a ti-lepjag, illetve ti-jagulep szókombinációkkal nevezték el.

panthera5


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!