Ötezer vadló elpusztítását tervezik Ausztráliában

Az ausztrál tudósok támogatásukról biztosították a helyi hatóságok azon tervét, hogy leöljenek több mint ötezer vadlovat az új-dél-walesi Snowy-hegységben, mivel az állatok tönkreteszik a hegyvidék növényvilágát. Tizenhat egyetem 41 tudósa Mike Baird új-dél-walesi kormányfőhöz intézett levelében támogatta az ausztrál szövetségi állam azon tervét, hogy a Kosciuszko Nemzeti Parkban élő mintegy hatezer vadló 90 százalékát elpusztítsák a következő 20 évben, ezzel a vadlópopulációt 600 egyedre csökkentenék a térségben – adta hírül a helyi sajtó.

Ausztrál vadlovak
Fotó: Wikipedia/Trevar Alan Chilver

Ausztrál vadlovak
Fotó: wcs.org

Don Driscoll, a Deakin Egyetem professzora, a levél egyik aláírója kiemelte, hogy a tervet támogató tudósok a legnagyobb tudással bírnak az ausztrál hegyvidéki ökoszisztémáról. A lovak tenyészállatok, amelyeket nemrég honosítottak meg a térségben, nem őshonosak, és fenyegetik az ökoszisztémát, az őshonos fajokat. A professzor szerint a vadlovak már a nemzeti park 48 százalékát károsították. Driscoll emlékeztetett arra, hogy a 2009-ben számlált 4200 egyedről számuk mára hatezerre nőtt annak ellenére, hogy évente 450 vadlovat visznek el a térségből. Hozzátette, hogy a tudósok nem értenek egyet a tervezet valamennyi pontjával, szerintük a 20 éves időtartam túl hosszú, és nem humánus.

Ausztrál vadlovak
Fotó: Wikipedia

A vadlovak szerelmesei augusztus elején tüntetést tartottak Sydneyben, tiltakozva az állatok tömeges lelövése ellen. Ők azzal érvelnek, hogy a vadlovak Ausztrália védjegyévé váltak, és már 150 éve élnek a nemzeti park területén.

Ausztrál vadlovak

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!