Összeomlott Málta egyik leghíresebb természeti látnivalója, az Azúr Ablak

Összeomlott és szinte teljesen eltűnt Málta híres természeti látványossága, az Azúr Ablak, mely a turisták egyik legkedveltebb célpontja volt. A búvárok körében népszerű sziklaalakzatot, mely nevét arról kapta, hogy ablakként nyílik az azúrkék tengerre, egy nagy vihar és a hatalmas hullámok döntötték össze. “Tombolt a tenger az Azúr Ablak alatt. A kőhíd hirtelen, nagy robajjal a tengerbe omlott” – mesélte a Times of Malta című lapnak a Gozo-szigeten élő Roger Chessell.

Azúr AblakFotó: Wikipedia/Freddyolsson

A Máltához tartozó Gozo-szigeten (Għawdex) található különleges sziklaképződmény összeomlásáról az ország miniszterelnöke, Joseph Muscat is beszámolt egyik Twitter üzenetében, melyben “szívszorítónak” nevezte a természeti látványosság eltűnését.

Gozo szigetének egyik legszebb tája a sziget nyugati partján elterülő Dwejra, mely nevét egy, a beltenger partján állt házról kapta. Különleges természeti értékei miatt a máltai kormány javasolta az UNESCO Világörökség egyik helyszínéül. Itt magasodott a lenyűgöző látványt nyújtó Azúr Ablak, mely március 8-ra virradóan a tengerbe omlott és megsemmisült. Geológusok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az Azúr Ablak eróziója gyors, a hatóságok pedig meg is tiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére.

Azúr AblakFotó: Wikipedia/Berthold Werner

A természetes kőhíd összeomlása nem mondható váratlannak, hiszen a viharok folyamatosan pusztították. Egy tavaly áprilisban készült légi felvétel már repedéseket mutatott ki a sziklán. Tovább erősödtek az aggodalmak novemberben, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is. Idén januárban pedig hatalmas szikladarab szakadt le az Azúr Ablakról. 

Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlang beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről. Próbáltak finanszírozható megoldást találni a megmentésre, ám a sziklaképződmény a vártnál jóval gyorsabban pusztult, így nem sikerült megóvni a különleges látványosságot.

Azúr AblakFotó: Wikipedia/anjab1593

Azúr Ablak


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!