Óriás ámbráscetek vetődtek tömegesen a partra Indonéziában

Tíz óriás ámbráscet vetődött partra Indonéziában, Aceh tartomány partjainál: a helybéliek, az állatvédők és a haditengerészet azonnal a bajba jutott állatok segítségére sietett. A kétnapos mentőakció során hat cetet sikerült megmenteni, azonban négy állatot, a hosszas küzdelem ellenére sem tudtak a nyílt felé visszaterelni, így végül életüket vesztették. Az elpusztult állatokat a szakértők hamarosan részletesen is megvizsgálják.

Forrás: WWF Indonesia
Forrás: WWF Indonesia

A szakemberek szerint ezek a bálnák rendszerint nagycsaládokban élnek, és ha a vezér túl közel úszik a parthoz, akár betegség vagy más ok miatt, akkor az egész csapat a sekély vízben rekedhet. A cetfélék esetében egyébként már sokszor előfordult, hogy tömegével partra vetődtek. Számos elmélet létezik a jelenséggel kapcsolatban: egyes magyarázatok szerint ez azért történhet, mert a tengeralattjárók szonárjai megzavarják az ultrahanggal tájékozódó állatokat, míg mások elméletek a napviharokat okolják, melyek mágneses anomáliákat okoznak a Földön és megtévesztik a tengeri élőlényeket. De a sérülések, betegségek, a sarki fények és még a toxikus algák is közre játszhatnak a tömeges partra vetődésükben.

Forrás: WWF Indonesia
Forrás: WWF Indonesia

Az óriás vagy nagy ámbráscet az akár 20 méteres hosszúságával a legnagyobb a fogascetek között. Rendszerint nagycsaládokban élnek, amelyek több borjas nőstényből és az őket többé-kevésbé határozottan vezető hímből állnak. A nagy ámbráscetek rendkívül érzékeny, víz alatti hanglokátorrendszerük segítségével sok kilométeres körzetben tájékozódnak, és tartják a kapcsolatot. A mélytengerek sötétjében zsákmányaikat, a nagy tintahalakat is így kutatják fel. Táplálékát a mélyből szerzi, ahol másfél órát is merülhet, azonban általában csak 20-50 percre merül le. Hatalmas, majdnem derékszögben metszett fejéről ismerhető fel, amely egészen rendkívüli külsőt kölcsönöz neki. Kilégzéskor 2-5 méteres párafelhőt lövell oldalra és előre, erről akkor is egyértelműen meghatározható, ha maga az állat nem is emelkedik ki eléggé a vízből. Akár 80 évig is élhet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!