Ocelotkölyök született egy amerikai állatkertben

November közepén jött a világra a Buffalo-i állatkertben Nico, a kis ocelotkölyök, aki azonnal a látogató kedvence lett, a nevét is ők a szavazták meg. A róla készült felvételek tanúsága szerint a játékos és kíváncsi kölyköt féltón óvja anyja, Ayla, miközben kicsinye felfedezi kifutóját. A gyönyörű bundájú kölyök az állatkert közlése szerint teljesen egészséges, szépen cseperedik, és imád játszani.

ocelotkolyok

Ocelotkölyök

Ocelotkölyök

Ocelotkölyök

Ocelotkölyök

Ocelotkölyök

Ocelotkölyök

VIDEÓ:

Az ocelot, vagy párducmacska, Chile kivételével minden dél- és közép-amerikai országban előfordul, elterjedésének déli határa Észak-Argentína, északon pedig Texas és Arizona. Sokféle élőhelyen előfordul, így hegyvidéken, esőerdőkben, félsivatagokban, bozótosokban. Egyedül a nyílt területeket kerüli.

ocelot-2Kifejlett példány (Fotó: Wikipedia/Spencer Wright/Flickr)

Az ocelot bundája alapvetően homokszínű-világosbarna számos fekete folttal, amelyek a hátán és a fejrészen vízszintes csíkokká állnak össze, és a farkon is nagyon sűrűek. Az ocelotok magányos, territoriális állatok. Szagjelzésekkel kommunikálnak, így jelölik ki birodalmuk határait és adják az ellenkező neműek tudtára, ha készek a párzásra. Jól mászik, jó úszó, beleolvad a környezetébe, nesztelenül közlekedik.

ocelotFotó: Wikipedia/Danleo

ocelot-3Fotó: Wikipedia/Tom Smylie/US Fish & Wildlife Service

A faj főleg éjszaka aktív, ekkor vadászik. Bár jól mászik fára, elsősorban a talajon kutat rágcsálók, oposszumok, majmok, hangyászok, hüllők és más kis- és közepes termetű állatok után. Az esős időszakban a megnövekedett hal- és rákállományt dézsmálják meg. A nőstényeknek 79-85 napos vemhességet követően általában egy vagy két kölyköt hoznak a világra és körülbelül egyéves korukig nevelik utódaikat. A gyönyörű bundája miatt a mai napig sajnos előszeretettel vadásszák. Az ocelotot emellett a hosszú vemhesség, a kis almok és az élőhely pusztulása miatt is veszély fenyegeti.

És végül még egy aranyos videó a Buffalo Zoo legnépszerűbb állatkájáról:

Forrás: Buffalo Zoo


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!