Nyaraló családanya fotózott tornádót a Földközi-tengeren

Egy a víz felett kialakult tornádót, pontos nevén víztölcsért kapott le pár napja Isabelle Filippini, egy nyaraló családanya. A képen látszik, ahogy Korzika partjainál hirtelen kialakult légoszlop vizet szippant a magasba.

Víztölcsér

“A földön minden csendes volt. Ugyan az időjárás kicsit viharos volt a korábbi napokban, nem volt erős szél vagy eső. Rohantam a kamerámért, objektívet cseréltem, és lekaptam a jellegzetes tölcsért” – emlékezett vissza a nő a Daily Mailnek. Mint mondta, egész életét Korzikán töltötte, de nem látott még korábban víztölcsért.

A tornádót előidéző szelek úgy működnek, mint a porlasztó: a magasan fújó szelek egy zivatarkéményen keresztül felszippantják az alacsony szintek levegőjét, ez heves zivatar kialakulásához vezet. A villámgyorsan forgó légoszlopok a viharfelhőkből indulnak ki, majd érintkeznek a földfelszínnel. A felfelé mozgó levegő kialakítja a légörvényt, amiből viharfelhő születik; ebből kialakul a tölcsérforma, amely a következő fázisban eléri a földet. A pusztító hatású szélroham nem tart sokáig, egy tornádó átlagosan két-három percig létezik. Ezalatt felszippantja a földről a port és a törmeléket, illetve a szél erősségétől függően mindent, amit meg tud mozgatni – ettől válik láthatóvá a tornádó keltette légáramlás. Az összeesés fázisában a tornádó alapterülete kisebb lesz, és a szél ereje is gyengülni kezd. A víztölcsér hasonlóképpen működik, csak éppen vizet szippant fel.

Forrás:Index


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!