Norvégia évi 25 millió euróért bérel börtönt Hollandiában

Norvégia évi 25 millió euróért (mintegy 7,8 milliárd forint) börtönt bérel Hollandiában, szeptember 1-jén megérkeztek az első rabok. A szokatlan együttműködés oka az, hogy túlzsúfoltak a norvégiai börtönök. Ezzel szemben Hollandiában van még szabad kapacitás, ilyen az ország északkeleti részén lévő norgerhaveni börtön. A börtön bérléséről márciusban született megállapodás Norvégia és Hollandia között. A norvég hatóságok ezzel a lépéssel a börtönbüntetésük letöltésére várakozók sorát akarják csökkenteni az észak-európai országban. Több mint ezer elítélt vár arra Norvégiában, hogy ürüljenek a cellák.

A hollandiai Norgerhaven börtönében eddig fogva tartottaknak ugyanakkor nem tetszett, hogy el kellett hagyniuk a luxuskörülményeket biztosító intézményt. Tiltakozásuk azonban nem vezetett sikerre. A holland sajtóban megjelent tudósítások szerint Norgerhavenben a hosszú börtönbüntetésre ítélt rabok dolgozhattak: zöldséget termeszthettek, csirkéket nevelhettek, szakácskodhattak, cellájukból pedig gyönyörű tájra nyílt kilátás.

“Ez nagyon hangulatos, szép börtön” – nyilatkozott az NRK norvég tévécsatornának Kenneth Vimme, akit 17 év szabadságvesztésre ítélték gyilkosságért és aki önként választotta, hogy hollandiai börtönben tölti le a büntetését. Attól tart, hogy azok a bebörtönzöttek, akik nem saját akaratukból kerülnek át a hollandiai börtönbe, majd lázadozni fognak. Norgerhavenben 242 elítéltet fogadnak Norvégiából. Az első 112 fős csoportból csak 79-en vállalták önként az átszállítást. A fogva tartottak ügyvédjei és családjai is kifogásolják a norvég hatóságok döntését arra hivatkozva, hogy ez sérti a “közelség elvét”, az elítéltek jogát arra, hogy lakhelyükhöz közel töltsék börtönbüntetésüket.

borton

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!