Nevet keresnek a budapesti gorillakölyöknek

Nevet keresnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben született, három hónapos gorillakölyöknek. Az intézmény a közönség szavazati alapján dönt a kis gorilla nevéről. A legifjabb budapesti gorilla december 23-án látta meg a napvilágot, s igencsak híresnek mondható, hiszen nemcsak világra jövetelének híre járta be a hazai és nemzetközi sajtót, hanem az is, hogy januárban átmenetileg le kellett zárni az Emberszabás Majmok Házát, miután nem minden látogató fogadta meg az anyaállat és a kölyök nyugalma szempontjából fontos kéréseket. Azóta már újra lehet látni a gorillákat, ugyan még nem az állatházak teljes, szokásos nyitvatartási idejében, de a kora délutáni órákban felkeresheti őket a nagyközönség, önkéntesek felügyelete mellett.

Forrás: zoobudapest.com

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkoznak gorillák tartásával. Az első gorillakölyök 1992-ben, a legutóbbi 2010-ben született, a mostani az ötödik. Közülük hárman felnőttek és elkerültek másik állatkertbe. A budapesti állatkertben hat gorilla él, közülük kettő kölyök. A most született kölyök anyja, a 17 esztendős N’yaounda már tapasztalt anyának mondható, hiszen egy másik kölyköt már sikeresen felnevelt. Mostani kölykét is féltő szeretettel és gondoskodással veszi körül. A gorillabébi apja Golo, a csapat vezérhíme.

Forrás: zoobudapest.com

A gorillakölyök a napokban lett három hónapos volt, így elérkezett az ideje, hogy nevet adjanak neki. Némileg nehezíti a névadást, hogy a kis jövevény nemét még mostanra sem sikerült kétséget kizáróan megállapítani, ezért olyan nevek közül lehet választani, amelyek bármilyen nemű gorillakölyök elnevezésére alkalmasak.

Forrás: zoobudapest.com

Három név közül lehet választani, a szavazatokat pedig csütörtök délig várják, így már húsvét előtt kihirdethetik a kölyök nevét.

Indigo – az egész világon, így Afrikában is elterjedt vándorszó, amelyet névként is szoktak használni. Eredetileg az indigófestékre, annak színére, illetve az előállításának alapjául szolgáló növényre utaló elnevezés, amely végső soron az ógörög nyelvre vezethető vissza.

Ithemba – Az Afrika déli részén beszélt nguni nyelvekben (pl. zulu, xhosa, ndebele) a szó, illetve név jelentése: bizalom, remény. Egyes nyelvjárásokban themba alakban használják.

Ukusinda – A Kelet-Fokföldtől Zimbabwéig terjedő területen beszélt ndebele és xhosa nyelvek szókészletéből származó szó és név, amelynek jelentése: túlél, fennmarad, megmenekül.

Szavazás: zoobudapest.com

Forrás: zoobudapest.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!