Neptunusz nagyságú exobolygót fedeztek fel a NASA tudósai egy közeli csillagnál

Egy különleges, Neptunusz nagyságú exobolygót felfedeztek fel a NASA tudósai a TESS űrszonda és a nyugállományba helyezett Spitzer űrteleszkóp adatainak segítségével egy közeli csillagnál. Már több mint egy évtizede kutatnak bolygók után az AU Microscopii csillag körül, amelyet még mindig a keletkezéséből megmaradt törmeléklemez vesz körül. Az AU Mic rendszer páratlan lehetőséget biztosít arra, hogy a kutatók megfigyeljék, miként formálódnak és fejlődnek a bolygók és légkörük, és milyen kölcsönhatásban vannak csillagjaikkal – közölte a NASA.

Forrás: NASA’s Goddard Space Flight Center/Chris Smith (USRA)

AZ AU Mic egy hideg vörös törpe csillag, amely 20-30 millió éves lehet, a 150-szer idősebb Naphoz viszonyítva még gyermekcsillagnak számít. A csillag energiájának kevesebb mint 10 százaléka származik hidrogén-hélium fúzióból magjában. A rendszer 31,9 fényévre van a Microscopium déli konstellációban. Az AU Mic b névre keresztelt bolygó tömege kevesebb, mint a Föld tömegének 58-szorosa, és a Neptunusz-szerű világok kategóriájába sorolható. A bolygó 8,5 nap alatt kerüli meg csillagát – derül ki a NASA közleményéből. Az  újonnan felfedezett exobolygót a Nature című tudományos folyóiratban mutatják be részletesen a tudósok.

“Úgy véljük, hogy az AU Mic b a csillagtól távol formálódott és onnan vándorolt jelenlegi pályájára, ez akkor történik meg, amikor a bolygók gravitációs kölcsönhatásban vannak egy gázkoronggal vagy más bolygókkal” – mondta Thomas Barclay, a tanulmány társszerzője, a Marylandi Egyetem kutatója.

Több mint 16 év szolgálat után az év elején fejezte be küldetését a Spitzer csillagászati műhold,az amerikai űrkutatási hivatal infravörös tartományban működő űrteleszkópja. A NASA exobolygóvadász űrszondáját, a TESS-t 2018-ban bocsátották fel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!