Nem látták meg az árnyékukat a budapesti medvék

A hagyományos időjósló szokásokhoz kapcsolódva számos medvés programmal – medvefarsanggal, mackófesztivállal és medvelessel – várják a héten Budapesten, Budakeszin és Veresegyházán a gyerekeket. A néphiedelem szerint február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján ha a medve a barlangjából kibújva meglátja az árnyékát, megijed tőle és visszamegy aludni, ami azt jelenti, hogy még hosszú lesz a tél.

Fővárosi Állat- és Növénykertben is megtartották a medveárnyék-észlelést. A meghirdetett eseményen kíváncsi gyereksereg figyelte, mi fog történni. Az állatkert munkatársai először bemutatták a két kamcsatkai barnamedvét, Tibort és Romulus-t, majd dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke beszélt a medvékhez kapcsolódó népi időjóslás hagyományairól. A két medvét 11 órakor engedték ki a sziklabarlangból a kifutóba. A borús idő miatt azonban jól láthatóan kirajzolódó árnyékuk egyáltalán nem volt, így a medveárnyék-észlelés azzal az eredménnyel zárult, hogy medvék nem látták meg az árnyékukat. A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy a tél már nem tart sokáig, és hamarosan beköszönt a tavaszias időjárás.

 MTI fotó: Kovács Attila

A Fővárosi Állatkertben évtizedek óta figyelik, hogy van-e ilyenkor árnyéka a medvéknek, sőt, az utóbbi kilenc évben, az ilyenkor megrendezésre kerülő Mackófesztivál keretében külön programként szervezik meg a medveárnyék-észlelést. A hosszú távra szóló előrejelzésekben persze még a modern meteorológia eredményeinek felhasználásával is igen sok a bizonytalanság, a népi időjóslásban pedig még ennél is nagyobb. Ez utóbbi ugyanis generációk sorának az emberi emlékezet által megőrzött tapasztalatain alapul, amelyek eleve kevésbé pontosak, mint a meteorológiai megfigyelések lejegyzett adatai. Ráadásul a régiek megfigyeléseihez képest az éghajlat is sokat változott. A népi időjóslás hagyományainak ápolása azonban ennek ellenére is fontos feladat.

MTI fotó: Kovács Attila

A népi hagyományokhoz kapcsolódóan február 2-tól 5-ig tart a Mackófesztivál az Állatkertben. A négy napon át tartó fesztiválon változatos programokkal, látványetetésekkel, állatbemutatókkal, arcfestéssel, kézműves foglalkozással, méhészeti bemutatóval és mézkóstolóval, illetve zenés családi műsorokkal várjuk a nagyközönséget. Az állatbemutatók során a kert nagyobb testű medvéi mellett a kisebb termetű “rokonsággal”, a kis pandákkal, az ormányos medvékkel, a mosómedvékkel és a farksodrókkal is megismerkedhetnek a látogatók, de még az is kiderül, hogy van-e köze a koalának a medvékhez.

Forrás: zoobudapest.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!