Műanyaghulladék miatt pusztult el több állat a “szarvasok városában”

Számos műanyag zacskót találtak azoknak a közelmúltban elpusztult szarvasoknak a gyomrában, melyek a Japánban található Nara város híres parkjában éltek – jelentette be a Narai Szarvasmegőrzési Alapítvány nevű civil szervezet.

A Vakakusza-hegy lábánál elterülő 500 hektáros Nara Parkban március óta 14 vadon élő, de szelíd, a látogatók közelségét is eltűrő szarvast találtak elpusztulva, közülük kilencnek a gyomrában találtak műanyaghulladékot és műanyag uzsonnás zacskókat, az egyik állat emésztőrendszerében nem kevesebb, mint 4,3 kilogrammnyit.

Forrás: Wikimedia Commons/Cun Cun
Forrás: SteFou!/flickr

A valaha szentként tisztelt, jelenleg nemzeti természeti kincsként számon tartott szikaszarvasok szabadon bóklásznak a kormány által Festői Szépségű Hellyé nyilvánított parkban, és a turisták is etethetik őket a helyben vásárolható, könnyen emészthető és cukormentes “szarvaskeksszel” (sika-szembei), amelyet veszélytelen papírzacskóban árusítanak.

Forrás: DocChewbacca/flickr

Úgy tűnik azonban, hogy nem minden látogató tartja be az óvintézkedéseket, és műanyag csomagolású ennivalóval is eteti az állatokat. Emiatt a kérődzők megszokják, hogy a műanyag zacskók ételt tartalmazhatnak, és megpróbálják elfogyasztani a már kiürült, eldobott zacskókat is, amelyek azonban elakadnak a gyomrukban, megbénítva az emésztőrendszerüket. Az élelembőség ellenére a szarvasok gyakorlatilag éhen halnak, a holtan talált állatok mind csontsoványak voltak.

Forrás: Wikimedia Commons/Hexagone59 
Forrás: Wikimedia Commons/Warszk
Forrás: Wikimedia Commons/Taiko

A narai prefektúra vezetése a helyzet kivizsgálását ígérte, és azt, hogy az eddiginél jobban ügyelnek a számos turistát vonzó “szent” szarvasok megfelelő etetésére. Addig is, amíg a hivatalos intézkedések meghozzák eredményüket, az állatvédő civil szervezet aktivistái járőröznek a parkban, megpróbálva elejét venni annak, hogy a szarvasok elhagyott műanyag zacskókat vagy egyéb ártalmas dolgokat egyenek.

Forrás: Su–May/flickr 
Forrás: Wikimedia Commons/Jakub Hałun
Forrás: Wikimedia Commons/Jakub Hałun

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!