Mit tegyél, ha darázsfészket találsz otthonod közelében?

Egy ház körül mindig adódik valami tennivaló. Elhasználódik vagy elromlik ez-az, ápolni kell a kertet. A kis kellemetlenségeket leszámítva azonban nincs nagyobb kincs annál, mintha egy kis kert is tartozik a házhoz vagy akár közös zöldfelület a lakáshoz. A természet közelségének van még egy hozadéka. A rovarok és más állatok is otthonuknak érezhetik a tereinket, például a darazsak. Egy darázsfészek eltávolítása nem gyerekjáték, szaktudást igényel. Szerencsére van megoldás a darázsirtásra.

Kép forrása: unsplash.com

Tavasszal légy résen!

A még ősszel megtermékenyített, majd téli álomba vonuló királynők tavasszal ébrednek fel, és ekkor kezdenek alkalmas helyet keresni a fészeképítéshez. Ebben az időszakban tehát érdemes figyelni a padlásokat, kerti fészereket, az ereszek környékét. Minden olyan helyet, ami az esőtől és a tűző naptól védve van. Egyes fajok a fák védett ágain is szívesen telepszenek meg.

Ha a ritkán használt épületrészeket (pince, padlás) a meleg idő beköszöntével szellőztetni szeretnéd, akkor ajánlatos beszerezni egy szúnyoghálót. Így megakadályozhatod, hogy a királynők terepszemlét tartsanak.

Az is jó megoldás lehet, ha már tavasszal kiteszel a kertbe vagy a ház köré néhány álfészket, amivel rászedheted a királynőket. Ezek láttán azt fogja hinni, hogy az adott terület már foglalt, így továbbáll.

Lépj időben!

Egy-egy darázst nyilván nehezebb észrevenni, mint több egyedet, ami ki-be jár bizonyos útvonalon vagy gyanúsan többen röpködnek a tető bizonyos pontjai körül. Ha el is kezdődött tehát a fészeképítés, még van időd gyorsan cselekedni.

Kezdetben a királynő gondoskodik az első dolgozók felneveléséről és a fészeképítésről. Az első generáció kifejlődésével azonban tadja nekik ezeket a nemes feladatokat. Ez már több egyedet jelent, őket egyszerűbb észrevenni. Minél hamarabb találod meg a fészekkezdeményt, annál könnyebb kiiratni a benne lakókat.

Egy egészséges, teljes kolónia akár 400 egyedet is számlálhat, ami már komoly tömeget jelent. Ha egy kisebb fészket megpróbálsz egyedül kiirtani, akkor mindenképp este próbálkozz, amikor mindenki visszarepült. Ha a királynő életben marad, sajnos kezdi elölről az építkezést. Biztonságos távolságból fújd le a fészket darázsirtóval.

Ha nem vagy biztos a dolgodban, ne állj neki egyedül az irtásnak!

Mivel a darazsak szeretnek olyan helyre költözni, ami védett, lehet, hogy nem látod a fészek teljes kiterjedését. Az elsőre kicsinek tűnő fészekben is rengeteg darázs lehet, tehát óvatosan kell bánni velük.

A darázsirtás nem egyszerű feladat, ráadásul nagy veszélyeket is hordoz. Az köztudott, hogy a méhekkel ellentétben, akik csak egyszer tudnak csípni, a darazsak többször is belénk márthatják a fullánkjukat.

A mérgük súlyos allergiás reakciót is kiválthat, ezért jobb a megfelelő szakemberekre bízni az irtást. Nappal például semmiképp se közelítsd meg a fészket, ekkor felesleges őket lefújni, mert a fészek fele épp élelmet vagy a fészeképítéshez szükséges anyagokat keresi valahol. Ha ők visszatérnek, akkor rögtön beállnak védekezni és támadni.

Ha olyan szerencséd van, hogy biztonságos fedezékből megpróbálhatod az irtást, akkor is tudnod kell, hogy lehetnek olyan apró rések, ahol ők megtalálják az átjutást, főleg, ha a fészek védelméről van szó.

Vannak olyan darázsfajok, amik a földbe helyzik a fészküket, őket sajnos véletlenül is meg lehet zavarni fűnyírás közben. Ha ez megtörténik, akkor minél gyorsabban el kell futni onnan, lehetőleg állj be gyorsan a zuhany alá, a vizet nem szeretik kifejezetten. Biztonság kedvéért mindig legyen otthon valamilyen gyulladáscsökkentő krém, de jegelés is jó lehet.

Aki tudja magáról, hogy allergiás a csípésre, az mindenképp tartson magánál adrenalin injekciót.

Kérj segítséget!

Szerencsére vannak olyan szakemberek, akik a darázsirtásra szakosodtak, sőt városra is szűrhetsz a keresés során. A darázsirtás Budapesten könnyen elérhető.

Ők a megfelelő anyagokkal, védőfelszereléssel fognak érkezni. Sok olyan eszközzel, ami a mi számunkra nem biztos, hogy elérhető, vagy nem is tudjuk, mit szerezzünk be.

Azt biztosan meg fogják kérdezni az irtás előtt, hogy merre észlelted a darazsakat, ezért érdemes megfigyelni, honnan szállnak ki és be. Ez persze csak akkor szükséges, ha nem látszik a fészek. Ha a tető alatt rendezkedtek be, akkor is simán elbánnak velük, hiszen sok olyan anyag van, ami a légjáratokba is bejuttatható.

A darázsirtás idejére szerencsére nem kell elhagyni a házat vagy a lakást. Egyrészt azért, mert a legtöbb esetben kívülről elvégezhető az irtás, másrészt el tudják végezni úgy az irtást, hogy az ránk ne legyen veszélyes.

Amíg nem távolítják el a fészket, messze kerüld el őket, a kerti étkezéseket pedig érdemes egy időre felfüggeszteni. A gyerekeket különösen óvni kell, mert rajtuk erőteljesebbek lehetnek a csípés tünetei.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!