Milyen gyakran fürdessük a kutyánkat?

A kedvencek ápolása, minden gazdi számára elengedhetetlen feladat. De nem mindegy, hogy mivel, mikor és hogyan bonyolítjuk le ezt a mutatványt. Habár nem létezik egy olyan általánosan érvényes norma, ami minden kutyának egyaránt megfelel, de a következőkben felsorolt néhány szempont remek alapot nyújthat arra, hogy megítéld, milyen gyakran kell fürdetni a Te kedvencedet!

Forrás: Pexels

A meghatározó fajta és szőrtípus

Az egyik talán legalapvetőbb szempont, ami szerint mérlegelhetünk, az a kutyánk fajtája és szőrének hossza. Ez persze nem egyszerűsíthető le arra, hogy a rövidszőrű kutyákat elég ritkábban, a hosszú szőrű társaikat gyakrabban kell fürdetni. Azonban a hosszú szőrbe több szennyeződés és kosz bele tud ragadni, ami egy rövidszőrű kutyán nem feltétlen tapadna meg. Általánosságban mégis elmondható, hogy ne fürdessük kedvenceinket egy hónapnál gyakrabban, mert kiszáradhat és begyulladhat a bőrük, ha túl gyakran mossuk le az ott található természetesen termelődő olajokat. 

A még meghatározóbb életmód

Természetesen teljesen más fürdetési szokások vonatkoznak egy szabadban és egy beltéren élő kutyára. Hasznos lehet, egy-egy kiadósabb séta után csak egy nedves törölközővel lesimítani a kedvenceink tappancsait vagy szőrét, hogy megszabadítsuk a felületes szennyeződésektől és portól. Azonban, ha szeret pocsolyákba vagy dögökbe hemperegni, azzal a fürdetés elengedhetetlenné válik. A lényeg az, hogy akkor szánd rá magad a fürdetésre, ha már nem szívesen simogatod meg kutyádat a kellemetlen szagok vagy szennyeződések miatt, mint például tavakban, vagy egyéb természetes vizekben való úszás után.

Profi tippek a fürdetéshez

Kutyusod fürdetése előtt érdemes kutyafésűvel kikefélni a szőrét, hogy eltávolítsd azt a kihullott szőrmennyiséget, ami egyébként csak a lefolyóban végezné. Ezután jó alaposan vizezd be kedvenced bundáját, és ha szükség van rá, vess be jutalomfalatokat is motiváló tényezőnek. Használj kutyasampont, vagy bármilyen panasz esetén, az állatorvos által ajánlott gyógysamponokat. A nyakától haladj a hátán lefelé, majd végül a hasi rész következzen. Egyszerre csak kisebb területeket samponozz be, körkörös masszírozó mozdulatokkal és haladj a szőr növekedésének irányába. Ezt követően jó alaposan öblítsd le, mert a bundáján maradt esetleges sampon irritálhatja. Főleg hosszabb szőrű kedvenceink esetén, érdemes a vedlési folyamatokat kifésüléssel és fürdetéssel is támogatni. .

A fürdetés után maradt „ázott kutyaszag” elleni küzdelem

Biztos te is tapasztaltad már, hogyha kedvenced megázik az esőben, vagy közvetlen fürdetés után még vizesen, egy jellegzetes szagot áraszt a bundája. Ez csak annyit jelent, hogy a bőrén élő természetes mikroorganizmusok  és szennyeződések feláznak. Ezért is fontos még meleg időben is megszárítani négylábú barátod, mert hosszabb szőr esetén a mélyebb rétegek nem biztos, hogy maradéktalanul kiszáradnak a szabad levegőn. Fontos még a kutyák fülének is óvatos megszárítása, nehogy a bent maradt víz gyulladást okozzon. Ha a fürdetés és szárítás után is kellemetlen szagot áraszt a kutyád, érdemes állatorvost felkeresni, azonban egy kis „kutyaszag” a természetesség része, amit nem szabad mindig illatosított samponokkal elnyomni. 

Ha nem szeretnél sokat bajlódni a dologgal

Nem szabad alábecsülni, hogy mennyire fontos a kutyád tisztaságának megőrzése, legyen szó otthoni fürdetésről vagy egy profi kutyamosodó igénybevételéről. Kényelmes és hatékony megoldást nyújtanak például az iDogwash önkiszolgáló kutyamosó állomások. Itt bármikor, a nap 24 órájában, időpontfoglalás vagy külső segítség igénybevétele nélkül megfürdetheted kedvencedet. Egyszerűen csak érkezz meg, használd az állomást és a kedvenced már tisztán is láthatod. Az iDogwash önkiszolgáló kutyamosó állomások nem csak kényelmesek, hanem hatékonyak is, segítve ezzel a gazdikat abban, hogy kedvenceik mindig tiszták és egészségesek legyenek.

Az automata kutyamosó használata jelentős előnyöket kínál az otthoni kutyafürdetéssel szemben. Először is sokkal jobban felszereltek, mint a legtöbb otthoni fürdőszoba. Speciálisan a kutyák számára tervezett eszközökkel, például a különböző méretű és fajtájú kutyákhoz igazított tusfürdőkkel rendelkeznek, ami biztosítja, hogy a kutyád minden igénye kielégítésre kerül. Továbbá, a mosóállomások tisztítása is sokkal könnyebb, hiszen a kialakításuknak köszönhetően nem kell aggódnod a szőr, sár vagy egyéb szennyeződés miatt, amik otthon a fürdőszobában komoly rendetlenséget okozhatnak. Az automata kutyamosókban az állatok mosása egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb, ráadásul az egész folyamatot stresszmentessé teszik kedvenced számára is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!