Milliókat keres fellépésenként Mao Ce-tung női imitátora

Több százezer jüant, vagyis több millió forintot keres fellépésenként Kínában Mao Ce-tung imitátora, egy ötvenes évei végén járó nő. Csen Jan némi arcfestékkel és haját hátrafésülve, Mao-korabeli ruhákat magára öltve megtévesztésig hasonlít az egykori kommunista vezérre. A szecsuán tartománybeli, korábban háztartásbeli asszonyt 2005-ben fedezte fel egy helyi televízióállomás, mikor Csen egy Mao szerepében gyakran tetszelgő színészt figurázott ki. Az imitátor karrierje azóta töretlenül ível felfelé: a televízión túl vállalati rendezvényekre, ünnepségekre, nagyszabású összejövetelekre, születésnapokra és esküvőkre hívják, és egy negyven perces fellépéséért saját bevallása szerint hatszámjegyű fizetést kap.

Mao Ce-tung hasonmása

Mao Ce-tung hasonmása

Kínai sajtóbeszámolók szerint ahhoz, hogy a Mao Ce-tunggal való hasonlóságot tökélyre fejlessze, a mindössze 153 centiméter magas Csen speciális, 26 centiméteres talpú cipőt hord, professzionális sminkeshez és fodrászhoz jár, és filter nélküli cigarettát szív. A kínai interneten róla terjedő képeken jellegzetes karlendítéssel vagy a kommunista vezér távolba meredő tekintetét utánozva a 21. századbeli tömegben, modern épületek előtt, pódiumokon, autókból integetve látható.

Mao Ce-tung hasonmása

Mao Ce-tung hasonmása

Az utcán Maóként való megjelenése általános zavarodottságot és megrökönyödést vált ki az emberekből, akik mobiltelefonjaikkal fényképezik, könnyekben törnek ki és kezet ráznak vele, vagy – ritkább esetekben – elszaladnak.

Mao Ce-tung hasonmása

Mao Ce-tung (Saosan, Kína, 1893. december 26. – Peking, 1976. szeptember 9.) politikus, költő, kommunista vezér, a Kínai Népköztársaság teljhatalmú vezetője annak megalapításától haláláig (1949–1976). Saját maga által kidolgozott marxista-leninista eszmeáramlata a maoizmus. Mao mind a mai napig ellentmondásos személyiség, öröksége rendkívül vitatott. Kínában jelentős forradalmárként, politikusként, katonai vezetőként és a nemzet megmentőjeként tisztelik. A legtöbb kínai a gondosan felépített személyi kultusznak köszönhetően ma is pozitív véleménnyel van Maóról. Szociális-politikai programjai, mint a nagy ugrás és a kulturális forradalom, azonban emberéletek millióit követelték, hatalmas éhínségeket okoztak, és ártottak a kultúrának, a gazdaságnak és a társadalmi életnek. Mao politikája, politikai alapú üldöztetései és bosszúhadjáratai összesen több mint hetvenmillió ember halálát okozták.

Mao Ce-tung hasonmása

Mao Ce-tung hasonmása

Mao Ce-tung hasonmása

Forrás: wikipedia.hu , MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!